10 млрд. потъват в "сивата икономика"

10598
10 млрд. потъват в "сивата икономика"

Държавната хазна губи постъпления от около 10 млр.лв. годишно. Тези средства, вместо да постъпят в бюджета, потъват в сивия сектор. Данните изнесоха в Хасково изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов и Боян Бойчев, зам.-председател на УС на АИКБ, предаде Стандарт нюз.

Според даните от социологическо проучване 32,6 % от компаниите у нас през последната година акумулират средства нерегламентирано. Изследването е направено между работодателите и наемниците в 11 от пилотните браншове, като машиностроене, електроника и електротехника, туризъм, парфюмерия и козметика, небанкови финансови институции.

36,8% от компаниите са в неформалната икономика през 2012 г., признават от бизнеса. Цифрите обаче означават спад с от 5,7 %  в  сравнение с 2 години назад.

Роа: Плашещо е, че в България сивата икономика стигна 30%

Плашещо е, че в България приблизителната стойност нa сивата икономика стигна до 30%. Това заяви Висенте Хуртадо Роа, експерт в отдел ...

Проучването показва още, че през 2012-та в сравнение с 2010 броят на хората, които работят без трудови договори, е намалял, но се е увеличила числеността на тези, което са в т.нар. фиктивни трудово-правни взаимоотношения.

Много и тежки административни изисквания при рагистрационните режими, бързи печалби чрез спестявания от невнесени данъчни и осигурителни плащания и нисък риск от наказуемост - това са част от причините, заради които бизнесът посяга към сивата икономика.

През 2012 година строителството, туризма, парфюмерията и козметиката, електрониката и електротехниката са браншовете, в които най-често се работи в сивия сектор. Недостатъчни доходи, трудното намиране на високоплатена работа, слаба икономическа инфраструктура като цяло в регионите са сред основните причини, посочени от работниците като подтик да се включат в неформалния икономически сектор. Според анализаторите за сива икономика в особено големи размери у нас ще се говори още поне 10-15 години.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com