15% от производителите на ток крият приходите си

3111
15% от производителите на ток крият приходите си
Снимка: Getty Images / Guliver

Около 15% от всички производители на ток не подават никаква информация към фонд "Сигурност", а в много други случаи подаваните справки са грешни, непълни или не се подават ежемесечно.

Това става ясно от проект на постановление за промени в наредбата, по която фондът работи. С промените ще бъде определян точният размер на дължимите 5%-ни вноски на производителите на електрическа енергия, пише в мотивите на наредбата.

Получаваме до час ток, купен на борсата

Потребителите вече ще получават ток от енергийната борса до час след сключването на сделката. Това се предвижда в промени на правилата ...

От фонда ще търсят липсващата информация от купувачите на електроенергия или от балансиращите групи, които трябва да подават тези данни до края на всеки месец. Така участниците на пазара, които купуват ток от производителите или извършват дейност по балансиране, ще трябва да подават справка за количествата фактурирана електроенергия и нейната стойност.

Ако проектът не бъде приет, това ще създаде затруднения на фонд "Сигурност" - той няма да може да изпълнява задълженията си заради невъзможност за уточняване на дължимите вноски и събирането им в пълен размер.

В момента 5%-ни отчисления от приходите си правят всички производители на ток - частни или държавни, както и диспечерът "ЕСО" и "Булгартрансгаз". Събраните пари отиват в НЕК за компенсиране на скъпия ток от когенерациите, ВЕИ-фирмите и въглищните централи. За първите десет месеца на 2017 г. компенсацията към НЕК е в размер над 462 млн. лева. От създаването си пък фондът е превел на електрическата компания 897 млн. лева, пише Сега.

Тези траншове са жизнено важни за държавното предприятие. Последният отчет на НЕК за третото тримесечие разкри, че положителните му резултати се дължат основно на фонд "Сигурност". Компанията отчита загуба от 90.9 млн. лв. - намаление с 63.3 млн. лв. спрямо същия период на 2016 г., когато бе отчетена загуба от 154.8 млн. лева. Основната причина за това намаление обаче е свързана с траншовете от фонда.

Теменужка Петкова замълча за поскъпване на тока, щяло да има по-евтин газ

Може ли да очакваме поскъпване на ток за тази зима - на практика енергийният министър Теменужка Петкова така и не каза какво може да се...

Шефът на фонд "Сигурност" вече ще получава две средни месечни заплати в сектор "енергетика". В момента той взима до три минимални работни заплати. Членовете на управителния съвет на фонда обаче ще получават по-малко. Те ще взимат не 90% от заплатата на председателя, както досега - а 35 на сто от нея, предвижда още проектът. В момента средната брутна работна заплата в сектора е 1647 лв., показват данните на националната статистика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика