16 млрд. лева е източеното през XXI век в България ДДС, Горанов не знаел

10091
16 млрд. лева е източеното през XXI век в България ДДС, Горанов не знаел
Снимка: iStock/Guliver

Гражданско движение "Боец" ще даде на прокуратурата премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Това стана ясно по време на пресконференция на движението.

Причината - неизпълнение на служебните задължения относно неспособността на държавата да събере ДДС за милиарди левове

Нов закон ще натовари търговците при отчета към НАП, но с колко?

Народните представители приеха окончателно промени в Закона за митниците. Така всички касови апарати в търговските обекти у нас трябва ...

Представителят на организацията Георги Георгиев цитира официални данни, получени на 15 март тази година по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от директорът на НАП Галя Димитрова. Според тях между 2000 и 2017 година държавата не е успяла да събере ДДС в размер на 16 млрд. лв. Любопитното в случая е, че от "Боец" са се обърнали по ЗДОИ и към Министерството на финансите, откъдето обаче са обявили, че не разполагат с информация по темата, което е меко казано странно, тъй като подопечната им Национална агенция по приходите (НАП) разполага с такава.

Данните показват, че от тези 16 млрд. лв., които са за влезли в сила ревизионни актове, 6 млрд. лв. са доказани дългове от самата приходна агенция. За периода 2000-2010 година несъбраният ДДС е 1,4 млрд. лв., а само за 2011 година е 1,1 млрд. лв. - най-голямата годишна сума пропуснати вземания. През следващите години размерът на несъбрания данък се свива до 500 - 700 млн. лв. годишно, а най-ниска е сумата през миналата година - 271 млн. лв.

Георгиев обясни, че оправданието за несъбирането на сумата е, че задължените лица нямали собственост, която да бъде запорирана. Това е широко разпространената у нас схема, благодарение на която фирмата-длъжник не погасява задълженията си за ДДС, като обикновено след това се прехвърля на социално слабо или безимотно лице.

Данъчните проверяват сделката за ЧЕЗ

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка на сделката за закупуването на българския бизнес на ЧЕЗ от страна на "Ин...

Той уточни, че вчера (19 март) организацията е внесла следващо питане до НАП с искане на справка за дружества и търговци, които са участвали в различни схеми. Утре (21 март) пък ще бъде внесен сигнал в прокуратурата срещу финансовия министър и премиера за бездействие. Освен това движението ще настоява президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темата. От сдружението ще се обърнат и към Европейската комисия, на която ще предадат събраните от тях данни. 

"За да се допусне подобна сума да не може да бъде събрана, означава, че институциите не са си свършили работата", смятат членове на сдружението.

Преди началото на събитието, което се проведе в БТА, членовете на сдружението са били нападнати, като по тях са хвърляни яйца. Георгиев обясни, че това не е първата атака срещу представители на "Боец", като за това са сигнализирани органите на реда.

Пример за живота на малкия бизнес в България - брутален рекет от служител на НАП

Нещата не зависят нито от мен, нито от теб. Такъв е отговорът на Стефан Лозанов, служител от НАП, който е главен публичен изпълнител за...

Според гражданското движение у нас върховенството на закона наистина е поставено под въпрос. Като доказателство за това те изтъкнаха, че управлението действа като мафиотска структура, използваща властта, за да контролира и източва финансовите потоци на държавата, да прикрива престъпленията си и да репресира и мачка неприемащите това.

Георги Георгиев е убеден, че информацията за източеното ДДС умишлено се прикрива. "Не можем всичко да обясним с некадърност, в това има умисъл", смята той. "Къде през всичките години е била прокуратурата", попита още Георгиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика