40% от храните и напитките у нас в сивия сектор

1669
40% от храните и напитките у нас в сивия сектор
Снимка: Getty Images/Guliver

Годишният оборот у нас от производството и продажбата на храни и напитки гони 9 милиарда лева, а 40% от бранша се върти от сивия сектор, стана ясно в Пловдив по време на дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влияние върху здравето на потребителите“, който се проведе в Международния панаир.

„Сивият сектор в бранша, е 40%. Сами можете да изчислите какъв голям процент от храните, предлагани на пазара, съдържат невярна информация за своя състав, имат укрита информация за присъстващи алергени и ГМО организми. По-лошото е, че този сив сектор продължава да се развива безпроблемно и безнаказано“, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и организатор на първия по рода си форум, посветен на измамите, свързани с храните и напитките у нас.

Пламен Димитров: 25 млрд. от БВП са сив оборот

Един трилион евро са укритите данъци в Европейския съюз (ЕС), а при дял от 30% на сивата икономика у нас, 25 милиарда лева от брутния п...

„С тази дискусия искаме светнем лампичката, защото главната ни цел е защита здравето на потребителя – То е жизнено важно. В същото време контролът върху храните продължава да е на приливи и отливи. От 2 години сме в ситуация на избори – в период от подаване на оставка на една власт до избора на другата. Затова контролът е много либерален и лек, а въпросът с прилагане на закона не е на дневен ред. Ако дълго време прескачаме темата „храна“, рискуваме да бъдем облъчени от интернет троловете и повярваме на абсурдните им твърдения, че храната вреди на човешкото здраве“, допълни Мариана Кукушева, цитирана от Труд.

Земеделският министър проф. Христо Бозуков, националният омбудсман Мая Манолова уважиха форума, посветен на измамите с храни и напитки. На него представители на БАБХ и браншовите организации на хлебарите и сладкарите, млеко- и месопреработвателите обсъждаха какви мерки трябва да бъдат незабавно предприети срещу имитиращите продукти и заблуждаващите етикети и как да върнат доверието на потребителите. Част от тях поставят под общ знаменател всички производители и смятат, че всички са „маскари“.

Създаването на нормативна база за прилагане на европейското законодателство е изключително важно в борбата за защита на потребителя и за поставянето на ясна линия между „белия“ и „сивия“ сектор, декларираха от бранша. По време на дискусията в Пловдив стана ясно, че все още не е създадена необходимата нормативна уредба за прилагане на измененията и допълненията в Закона за ДДС за освобождаване на даренията на храни от данък, въпреки че те са влезли в сила от 1 януари 2017 г. От хранителния бранш се надяват въпросната нормативна уредба да бъде приета още преди Великден и от даренията да се възползват хиляди хора у нас покрай този светъл християнски празник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика