46 стотинки плюс върху 100 лв. пенсия - резултатът от 12 г. инфлация и световната финансова криза

37547
46 стотинки плюс върху 100 лв. пенсия - резултатът от 12 г. инфлация и световната финансова криза
Снимка: Thinkstock

Реалната нетна доходност на универсалните пенсионни фондове (УПФ) в България от 2002 година до 30 септември миналата година е 0,464%. Това потвърдиха както от ПОК ДСК Родина пред Actualno.com, така и от „Ай Ен Джи Пенсионноосигурително дружество”. Същото направи и Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) в нарочно прессъобщение.

Като основна причина за тази на пръв поглед малка печалба експертите посочват най-тежката криза на финансовите пазари от един век насам – тази от 2008 година. В сметката влиза и инфлацията за 12-годишния период - вечната обезценка на парите ни.

Финансов гуру: Не можем да разчитаме на държавата за пенсия, както и на взаимните фондове

Ако смятате, че други хора ще се погрижат добре за парите ви, помислете отново. Това е първият и най-важен съвет на финансовия експерт ...

Същевременно от „Ай Ен Джи Пенсионноосигурително дружество” също коментираха въпроса пред Actualno.com. Зададохме следният въпрос както на тях, така и на ПОК ДСК Родина: Вярно ли е, че при 5% такса върху всяка вноска, се получава следното положение – внасяме номинално 100 лева, от които само 95 се инвестират, тъй като пет процента т.е. 5 лева отиват за такса. Приемаме, че един дял в пенсионен фонд струва 1 лев. Купуваме си 95 дяла, всеки по 1 лев и в края на годината, при 7% доходност да речем, всеки наш дял струва 1,07 лева (1 лев е 100 стотинки). 95 x 1,055 =  101,65 лева номинално? Какво става, ако доходността слезе под ниво, което всъщност носи печалба? И какво става, ако добавим годишната инфлация?

И от „Ай Ен Джи”, и главният изпълнителен директор на ПОК ДСК Родина Николай Марев определиха примера за коректен. Експертите на „Ай Ен Джи” припомниха, че административната такса от 5% се налага върху всяка осигурителна вноска, но еднократно и ефектът от таксата се компенсира още през първата година т.е. дори тогава клиентът не е на загуба. Не бива да се забравя, че в универсален пенсионен фонд ще се осигуряваме в продължение на поне 35 години и всякакви калкулации за по-кратки периоди не са коректни, поясниха експертите на „Ай Ен Джи”. „Важно е в дългосрочен план реализираната доходност след инфлацията и удържаните такси да е положителна, т.е. да е запазена покупателната стойност на пенсионните натрупвания”, обясни г-н Марев пред Actualno.com.

Какви са всъщност таксите в УПФ – административната такса върху всяка вноска, която е в размер на 5%, инвестиционната такса, която е 1% - т.нар. такса управление и таксата за прехвърляне в друг УПФ, която е в размер на 20 лева. От „Ай Ен Джи” обясниха за Actualno.com, че такса „обслужване” от 0,8% е била такса, заплащана от пенсионното дружество, а не от пенсионните фондове, т.е това не е такса, която е събирана от клиентите или е оказала каквото и да е влияние върху размера на превежданите за тях вноски. Пенсионното дружество, управляващо съответния фонд – универсален, професионален или доброволен, е отделно юридическо лице.

Съгласно официални данни на БАДДПО за периода 1 април, 2002 година – 31 декември, 2013 година, средната номинална доходност на УПФ е 5,56%. В УФП на ING за същия период доходността е 5,82%, а в УПФ на ДСК Родина доходността е 6,7%.

По-висока пенсия – къде?

Вноската в универсален фонд носи в пъти по-малко от официалната доходност през първата година

Пенсионната реформа се превърна в горещата тема за българското общество в края на миналата година. Тогава беше прокарана промяна в зако...

На въпрос дали задължителното осигуряване в частен пенсионен фонд по втори стълб от пенсионната реформа – в универсален или професионален пенсионен фонд (ППФ) лишава българите от по-висока пенсия, която иначе би дошла при изцяло държавно осигуряване, от „Ай Ен Джи” казват, че не може да се посочи каква би била пенсията, която ще се плаща в бъдеще.

В общественото пространство се разпространява твърдението, че пенсията от НОИ ще бъде по-ниска с 28% (тъй като към момента, вноската в УПФ (която е 5%) възлиза на 28% процента от общата пенсионноосигурителна вноска (17,8%) на лицата). Това обаче не може нито да се потвърди, нито да се обори, защото никой не знае какви пенсии ще се изплащат от НОИ към момента на пенсионирането му, казват от „Ай Ен Джи”.

Основният проблем при пенсиите от НОИ е, че едно правителство дава обещанията, а друго трябва да ги изпълнява. Заради демографската тенденция в България обаче единственият начин държавата да осигури запазване или повишаване на пенсиите от НОИ, е да ги финансира чрез емитиране на нов дълг. Той, в крайна сметка, ще трябва да се връща за сметка на данъците на нейните граждани, посочват от „Ай Ен Джи”.

Сметката на ДСК Родина е малко по-различна - осигуряващите се и в частен пенсионен фонд ще вземат с 19% по-висока пенсия, но ако са изпълнени определени условия. По думите на г-н Марев за 40 години осигуряване, при заплата  от 800 лева, която експертите на ПОК ДСК Родина прогнозират да нараства с 3% средногодишно, при среден осигурителен доход от 680 лв., и средногодишна  доходност от 5%, лицата, осигуряващи се в НОИ и УПФ ще получат с 19% по-висока сумарна пенсия, отколкото тези, получаващи такава само от НОИ.

Професионалните пенсионни фондове (ППФ)

Пенсионните фондове да гарантират положителна доходност, иска Менда Стоянова

Всяка година през последните години наистина има доходност. Това, което казах за доходността, не съм го измислила. Има данни на КФН &nd...

И на г-н Марев, и на „Ай Ен Джи”, Actualno.com постави следните въпроси по отношение на ППФ  - защо през 2010 година се оказа, че ППФ могат да плащат втора пенсия от 30-40 лева месечно на работещите при тежки условия – първа и втора категория труд и трябваше НОИ да поеме плащането, като даде десетократно по-висока компенсация, от до 300-400 лева. И може ли същото нещо да се случи с УПФ, ако дойде пак някоя криза на пазарите като тази през 2008-2009 година?

Истината за професионалните пенсионни фондове е, че те трябваше да започнат изплащането на срочни пенсии за три годишен срок за втора категория труд и за 8 годишен срок за първа категория труд. Това условие обаче не се изпълни, заяви Николай Марев. Възприе се друга постановка за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на категорийните работници, което доведе до нарастване срока за получаване на категорийни пенсии. Така се стигна до решението  да се отложи изплащането на професионални пенсии за по-късно, добави той. В ППФ ДСК Родина номиналната доходност е 7.05% при средноаритметична доходност за пазара 5.9%, каза още Марев.

От „Ай Ен Джи” категорично заявиха, че изчислените по-ниски пенсии за осигурените в ППФ не се дължат на кризата от 2008 година. Сметките са правени на база средни натрупвания в ППФ, а това не е добра отправна точка, твърдят експертите на дружеството. Има и осигурени лица, чиито осигурителен стаж при условията на първа и втора категория труд е натрупан преди 2000-та година, откогато започва осигуряването в ППФ. Една съществена част от осигурените лица имат между 0 и 49 лева вноски в ППФ. Няма как при тези обстоятелства да бъде формирана адекватна пенсия. Пенсиите при капиталовите схеми, каквото е допълнителното задължително пенсионно осигуряване, се изчисляват на база на натрупаните средства към датата на пенсиониране, които зависят от доходността и направените осигурителни вноски, но във всички случаи са обвързани много тясно с личния принос на лицата, категорична са от „Ай Ен Джи”.

От друга страна, не бива да се забравя, че пенсиите на лицата, които се пенсионират при условията на §4 от ПЗР на КСО и се изплащат от ДОО, се изчисляват като пожизнена пенсия, при която стажът участва като един от множителите за определяне на размера. При тези лица стажът се превръща с коефициенти към трета категория труд и това оказва силно влияние при определяне на размера на пенсията, завършват експертите.

Интервю с Николай Марев относно дейността на пенсионните дружества и очакванията им можете да прочетете в Expert.bg.

Стоян Мавродиев: Пенсионните фондове са по-добре контролирани от банките

През 2014 година пенсионните фондове са проверени около 7400 пъти - дистанционно и на място. Това каза Стоян Мавродиев, председател на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com