5000 миньори застрашени

6571
5000 миньори застрашени
Клатят се работните места на работниците от Кюстендилска, Софийска, Пернишка и Благоевградска област, според синдикатите

С разпореждане на Министерството на околната среда и водите, е спряна експлоатацията на още един 210-мегаватов блок на ТЕЦ "Бобов дол", съобщиха от пресцентъра на КТ "Подкрепа". Включването през 2003 г. на ТЕЦ "Бобов дол" в Програмата за прилагане на Директива 2001/80/ЕС със задължения за преминаване към парагазов модул, беше изключително груба грешка на тогавашното правителство.

Работата на централата само с един блок директно застрашава работните места на около 5000 миньори от Кюстендилска, Софийска, Пернишка и Благоевградска област. Заедно с членовете на техните семейства и работещите в други фирми, обслужващи мините, ще бъдат засегнати над 20 000 души. Ще бъде увредена и сигурността на енергийната система на България, както и на енергийната ни независимост.

Близо 2000 миньори участваха в предупредителната стачка

Близо 2000 миньори от общо 3500, които бяха на смяна тази сутрин, участваха в едночасовата предупредителна стачка в "Мини Марица-Изток"...

Предлагаме да се преразгледа решението на МОСВ и да се вземат мерки собствениците на централата да ускорят и довършат започнатите реконструкции за привеждане в съответствие с екологичните изисквания. По този начин ще се избегнат огромни икономически и социални проблеми, заявиха от КТ "Подкрепа".

На 12 януари, четвъртък, от 11.00 часа, в „Мини Марица изток” - гр. Раднево ръководствата на миньорските федерации на КТ „Подкрепа” и КНСБ ще проведат извънредни Изпълнителен и Координационен съвети, на които ще обсъдят възникналата ситуация в минния бранш в България. След двата съвета – на КТ „Подкрепа” и на КНСБ, ще се проведе съвместен, от който двете федерации ще излязат с обща позиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com