"60 на 40" с облекчени условия, но от юни

3470
"60 на 40" с облекчени условия, но от юни
Снимка: Pexels

Мярката "60 на 40" ще бъде отворена за почти всяка фирма в страната, като голяма част от ограниченията, предвидени в момента за кандидатите за тази помощ, ще отпаднат. По тази мярка държавата подпомага за не повече от 3 месеца бизнеса с плащането на заплатите, като поема 60% от осигурителния доход на работниците и същия дял от осигуровките, за да не бъдат съкращавани хора в кризата.

Отпадането на някои ограничения по схемата ще стане от 1 юли, като в новия си вид мярката ще работи до 30 септември, според социалния министър Деница Сачева.

Дариткова: Смисълът на мерките не е живот на заем

Намаляването на ДДС не гарантира ниски цени за крайния потребител, призна в ефира на БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕ...

Бизнес от всеки сектор на икономиката вече ще е допустимо да се възползва от помощта, единственото изискване ще е да докаже 20% спад на приходите заради кризата с коронавируса, пише "24 часа".

Досегашните изисквания фирмите да са въвели непълно работно време, както и условието да важи за сектори на икономиката, които са затворили цехове и отдели заради заповед на здравния министър, отпадат. Освен това със схемата вече ще се финансира и наемането на безработни.

Разчетите на социалното министерство показват, че от допълнителния 1 млрд. лева, които бяха дадени за мярката, във фонд "Безработица" на НОИ се очаква да останат неусвоени около 300-400 млн. лв. към края на юни, когато изтича срокът ѝ. Ако има възможност и достатъчно средства, мярката може да продължи и до края на годината, обясни Сачева пред БНТ в сряда вечерта.

Вероятно без право на помощ по тази схема отново ще останат образователният и здравният сектор, които получават финансиране от държавата.

От 1 до 15 юли пък започва кандидатстването и за новата помощ от 290 лв. на работник за автобусните компании. Тя ще е за срок от 6 месеца. Условието е фирмите да са преустановили поне част от дейността си по време на извънредното положение или след него. Допустимо било и да са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях. Така, ако се прибави и помощта по "60 на 40", то помощта за автобусните превозвачи вече ще е в съотношение 80 на 20

Мярката 60/40 на практика не работи, смята Даниел Митов

Правителството на теория започна да подпомага бизнеса, но икономическите мерки от типа на 60/40 се декларират и са добри като намерения...

За помощ в заплатите на несъкратени шофьори са отделени 40 млн. лв., а общият бюджет на тази мярка ще е 85 млн. лв. Тепърва се водят разговори и се правят разчети кои да са останалите браншове, които ще имат право на помощта.

Според разчета на държавата, 240 000 души ще останат на работа заради "60 на 40". Националният осигурителен институт вече е превел близо 53 млн. лв. на 8516 компании. С парите ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители. Останалите 40% се поемат от работодателите. При последния транш са преведени около 8 млн. лв. за запазване на заетостта на 15 893 работници от над 900 предприятия.

През април, който е най-тежкият месец от коронакризата, 87 140 души са се регистрирали като безработни. Това е увеличение над два пъти спрямо март 2020 г. и с над четири пъти в сравнение с април 2019 г., показват данните на Агенцията по заетостта. Най-висока е била безработицата във Видин, където е стигнала 16,4%, а най-ниска в София – 4%. В 15 области пък безработицата е била над 10% - Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разлог, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен.

В края на извънредното положение на 13 май ръстът на регистрираните безработни е със 111 705 души повече от прогнозираното без пандемията. Така от очакваните 5,8% безработицата е стигнала ниво от 9,2% на 13 май.

Всеки втори, останал без работа от 13 март до 13 май, е бил между 30 и 49 г. Хората, регистрирани на борсата над 50-годишна възраст, са 17,5%, а младежите до 29 г. – 19,5%. Половината от безработните са били със средно образование, а тези с висше – 15,5%.

Марияна Николова разясни в кои браншове се използва основно мярката 60 на 40

Най-много са одобрените работодатели по мярката 60/40 от сектор хотелиерство и ресторантьорство – 36,6%. Следвани са от тези в се...

Хората, които са си намерили работа по време на извънредното положение, са били 28 091. Почти половината от тях са назначени в преработващата промишленост, а в топ 5 влизат търговията, транспортът, строителството и държавното управление.

Безработицата вече се връща към нивата преди коронакризата, твърди министър Сачева. Средно на ден вече се регистрират по 1300 души, при положение че през април е имало дни и с над 8000, според сметките на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика