600 000 души остават без препитание заради забрана за предаване на метали за скрап

25362
600 000 души остават без препитание заради забрана за предаване на метали за скрап
Снимка: БГНЕС

От 13 юли тази години в сила влиза забрана физически лица да предават метали в пунктовете за вторични суровини. Хората трябва да карат вехториите си на общински площадки, а с метални суровини ще могат да търгуват само предприятия. 

"Промяната ще засегне близо 600 хил. души, които редовно събират метални суровини. Те са основно социално слаби и необразовани хора, които ще бъдат лишени от препитание", каза председателят на Българската асоциация за рециклиране (БАР) Борислав Малинов пред в. "Преса".

Мерките обаче се вземат, за да спре краденето релси, което води инциденти с влакове. "Проблемът е, че общински площадки все още не са създадени, затова нашето искане е забраната да влезе в сила от началото на 2015 г.", каза Малинов. Идеята срещала разбиране в Министерството на околната среда и водите. Подготвена е и поправка в Закона за управление на отпадъците, но липсата на действащ парламент блокира приемането й. Според БАР последиците ще бъдат негативни за бранша.

Фирмите вече почнали съкращения на персонала. Сега в тях работят около 15 хил. души, но се очаква да бъдат съкратени 5000. На забраната не се радват и металургичните заводи, които работят с евтина местна суровина. В най-затруднено положение ще бъде "Стомана индъстри", която е основен потребител на черен скрап. В България се предлагат и вносни суровини, но те са по-скъпи. В момента килограм старо желязо се изкупува за 35 ст.

Забраната физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали бе въведена през 2012 г. именно с цел да се спрат кражбите от обществената инфраструктура, както и да секнат посегателствата срещу частни домове. На фирмите и общините бе даден двегодишен гратисен период, за да се нагодят към новите изисквания. Но, уви, те пак не са готови.

Стара като Прехода измама - по документи клошари въртят "петролни" милиони

Клошари въртят петролен бизнес за десетки милиони, а заводи функционират в двустайни соцпанелки. Социално слаби и скитници спят по пе...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика