75% сива икономика в здравеопазването

11536
75% сива икономика в здравеопазването
Плащането на “пари в пликче“ се сочи от изследваните работодатели като една от основните сиви практики в бранша

Сивата икономика в здравеопазването е между 50% и 75%, сочат данните от проучване сред работодателите, оповестени от Асоциация на индустриалния капитал.

Плащането на “пари в пликче“ се сочи от изследваните работодатели като една от основните сиви практики в бранша (76 %). Имат се предвид скритите доплащания от пациентите и техните близки.

БЛС: Изборът на лекарски екип не противоречи на Конституцията

Разпоредбите от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ не противоречат на Конституцията, на законите на стр...

Също така като типични сиви дейности в бранша са посочени даването и получаването на “подкупи” (посочено от 32%). Нерядко “пликчето” се прикрива зад по-приемливи каузи като доброволни дарения, “дребни“ подаръци.

Не липсват и случаи на откровени изнудвания. От друга страна, факт е, че има лекари и цели болници, където подобен род практики са невъзможни. Вероятно затова делът на медицинските услуги, при които се налага да се дава “пликче с пари”, е 32%.

Работа на трудов договор за една сума плюс устни договорки за по-голямо заплащане, социално и здравно осигуряване върху по-ниски суми от реално получаваните, нередовно изплащане на трудовите възнаграждения са други сиви практики в бранша.

Повече от 80% от работодателите от бранша отбелязват, че работата в условия на “сиви икономически практики“ е унизителна, а почти 100 % смятат, че сивата икономика съсипва имиджа на съсловието.

Над 2 млрд. лева са нерегламентираните плащания в здравеопазването

Над два милиарда лева са нерегламентираните плащания в здравеопазването, които се дават от пациентите, каза проф. Йордан Христосков - п...

Експерти споделят, че здравеопазването е изправено пред предизвикателства като недостатъчно финансиране, намаляване броя на лекарите и сестрите, което в повечето случаи води до искане на “пари под масата” и подаръци от страна на пациентите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика