80 вместо 50 лева за мегаватчас помощ за небитови потребители?

5144
80 вместо 50 лева за мегаватчас помощ за небитови потребители?
Снимка: БГНЕС

80, а не 50 лева да е помощта за небитовите потребители за всеки потребен мегаватчас за октомври, ноември и декември. На този вариант за директно подпомагане на бизнеса, болници, училища, детски градини, ВиК дружества, жп и градски транспорт се е спряло правителството. Решение в сряда не е взето, но в късния следобед във финансовото министерство работна група е писала постановлението, което евентуално да се приеме, съобщава 24 часа.

Не са били приети предложенията на бизнес и синдикати, които искаха да получат директно 75% от разликата между прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР на 1 юли, която е 119 лв. за мегаватчас, и пазарната цена. След консултации с външни експерти се е стигнало и до становището, че връщането на всички към доставчик от последна инстанция означава регулиран пазар. Такава мярка заплашвала с наказателна процедура, която щяла да излезе по-скъпо.

Рекордна цена на тока у нас. Бивш депутат зове държавата да вземе мерки

Пореден рекорд в цената на тока е регистриран на Българската независима енергийна борса. На сегмент “Ден напред” за доставк...

Обсъждало се кой да е администратор на директните плащания. Смята се, че това може да е фонд “Сигурност на електроенергийната система”, можело обаче и да е друг. Помощта щяла да е към 480 млн. лв. и да е от свръхпечалбите в държавната енергетика и най-вече от АЕЦ “Козлодуй”, казаха информирани. Заедно с мерките на КЕВР за намаляване на цената на доставчика от последна инстанция с до 30 лв. фирмите, които са към този доставчик, ще получат общо помощ към 100-110 лв. за мегаватчас.

Надявам се да не е вярно това, което чух, каза един от лидерите на протестиращите във вторник. Ако плащането е 80 лв., това е нищо, коментира той, но уточни, че не знае какво е решението. Представителят на бизнеса направи сметка, че при средна пазарна цена за октомври от 360 лв. и прогнозна 119, то разликата е 241 лв., тоест плаща се 1/3 с тези 80 лв. А за ситуацията през август и септември, попита още той. Подготвят и други мерки, като търгове с ток на “Козлодуй” след пускането на VI блок, нормативни промени и пакет законови, които да са готови за новия парламент. 

На същото мнение е председателят на АИКБ Васил Велев. Той се аргументира, че всъщност разликата в прогнозираната цена (т.е. тази на регулиран пазар) и свободния пазар е 3-4 пъти! Велев обаче не беше питан и не коментира сам защо предната година, когато цената на свободния пазар беше много по-ниска от тази на регулиран, той не предложи обезщетение за битовите потребители т.е. домакинствата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика