Има сигнал до ЕК за опит за национализация с новия законопроект за хазарта на Валери Симеонов

6337
Има сигнал до ЕК за опит за национализация с новия законопроект за хазарта на Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Единственото, което разбирам, е, че г-н Симеонов не познава нашия бизнес. Може би обаче непознаването на Конституцията е проблем. Това заяви изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев.

Според Ганев, в Конституцията, освен че частната инициатива е защитена като неприкосновена, е посочено къде може да има монопол и хазартът не е сред тези области.

Сезирали сме вече ЕК, надяваме се, че ако законът мине, някой ще сезира Конституционния съд. "Много трудно ни е да обясним какво смятат да направят", посочи Ганев, докато разказваше, че компанията му се обръща и към международни организации, в които членува. Според него, говорим за национализация, защото се взема лиценз – "Национална лотария" има два лиценза, един петгодишен и един десетгодишен. Сега искат със закона да ни оставят едни три месеца, даде основният аргумент за готвена национализация Димитър Ганев.

Г-н Симеонов, след лотарията ще национализирате ли хотелите и медиите си?

Усилията на Валери Симеонов да национализира хазарта се движат далеч отвъд ръба на частната собственост и регламентирането ѝ в Конститу...

Основният пример, който Валери Симеонов дава, е австрийската лотария. Там обаче лотарията се управлява от частна компания, макар че има държавен монопол. В Англия, в Италия, в Турция операторите са частни оператори. Спечелихме в Молдова концесия, т.е. пак частен оператор при държавен монопол, уточни Ганев пред Нова телевизия.

Димитър Ганев разказа и, че всъщност Спортният тотализатор е държал продажбата на хартиени билети и този сегмент е де факто фалирал преди появата на "Национална лотария". "Преди да се появим, тотото правеше по 5 млн. лева годишно. Сега, по моя неофициална информация, печели по 50 млн. лева", подчерта изпълнителният директор на "Национална лотария" какъв ефект има от частната инициатива.

Ганев беше категоричен, че ако лицензът на компанията му бъде отнет, то хората няма да спрат да играят и няма да отидат при държавния монопол, а ще търсят други начини – например през интернет.

Що се отнася до въпроса с данъчното облагане, Димитър Ганев уточни, че в хазарта има държавна такса, а не данъци. По думите му, по закон сега в България има дава начина за плащане - при по-голяма основа и по-малка ставка или по-малка основа, но по-голяма ставка. Избрахме вторият вариант на плащане, за да можем да плащаме по-големи печалби, добави той и подчерта, че от 5 години "Национална лотария" е проверявана и досега не е имало проблеми.

Валери Симеонов обяви, че Бойко Борисов го подкрепял за национализация на лотариите

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Красен Кралев подкрепят законопроекта ми за хазарта. Това заяви лидерът на НФСБ и депутат от "Обедин...

Само миналата година "Национална лотария" е платила държавна такса от 70 млн. лева, а тотото – 40 млн. лева, каза Ганев. Валери Симеонов защо не предложи парите от нашата такса да отива само за спорт, попита той. И каза още, че "Национална лотария" е платила общо 100 млн. лева данъци, а отделно е и ДДС, като по това перо парите отиват директно в държавния бюджет, защото „Национална лотария” не е регистрирана по ДДС. "Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро", каза Ганев.

Припомняме, че когато обяви законопроекта си, Валери Симеонов изтъкна като мотиви "здравето на нацията" и "спортни цели", както и обвини частните оператори, че търсели как да не плащат печалби, посочвайки практиката на разсрочване, с думите: "Дай, Боже, спечелилият наградата да се спомине". Всъщност разсроченото плащане е похват, ползван по цял свят и доста често така се вземат повече пари общо от спечелилия, като той е осигурен за по-дълъг период от време с приход. А какво е нарушението на Конституцията в предложението на Симеонов - научете в този материал!

Приходите за държавата явно не вървят добре, затова идва този законопроект. Трудно този закон ще мине юридически, каза пред БНТ бившият кмет на София Стефан Софиянски, който видя случващото се като национализация.

Какво каза основният спонсор на "Левски" Васил Божков на среща със сините фенове заради проектозакона – научете в Sportlive.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика