Заетите намаляват, в бъдеще всеки трети ще работи в София

3860
Заетите намаляват, в бъдеще всеки трети ще работи в София
Снимка: iStock/Guliver

През 2032 г. се очакват 2 965 700 заети във възрастова група от 15 до 64 г., тоест с 3.4% по-малко от 2018 г. Това заяви социалният министър Бисер Петков, който откри Конференция за представяне на резултатите от средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2032 г., предава БГНЕС.

"Тази тенденция изисква по-ефективно използване и повишаване на квалификацията на заетите, ограничаване както на недозаетостта, така и на свръхзаетостта. Положителна е тенденцията до 2032 г. за нарастване ролята на преработващата промишленост, която измества търговията от първото място по брой заети. В съответствие със световните тенденции е и прогнозираното нарастване на заетостта в образованието с около 30 700, което е ръст от 15.3% и в сектора на хуманното здравеопазване и социалната работа нарастване с около 12 800, което е ръст от 9.1%", каза министърът.

Експерти: В България работна ръка има, просто не се използва

В България работници има, но в момента не използваме поне 3 големи групи работници и се правим, че ги няма. Това обясни експертът Иван ...

Той посочи, че през 2032 г. най-голяма заетост се прогнозира при професиите продавачи в магазините 162 900 заети, при административните специалисти 121 000 заети, водачите на тежкотоварна автомобили и автобуси - 105 600, работници в преработващата промишленост – 92 600 заети и работници в добивната промишленост и строителството - 73 700.

"Очертава се недостиг от кадри със средно образование - около 94 000, който вероятно ще бъде запълнен от лица с по-високо или по-ниско образование. В същото време е прогнозиран и структурен излишък при лицата с основно и по-ниско образование и при тези с висше образование, който ще бъде преразпределен там, където са налице дефицити", посочи министърът.

Прогнозите са реализирани от изследователски екип по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Бисер Петков посочи, че прогнозите се отличават с детайлност и уникалност, тъй като показват посоката на развитие на търсенето и предлагането на труд в средносрочен план до 2022 г. и дългосрочен до 2032 г. по 120 професии, 35 икономически дейности, 28 области, 3 образователни нива, по пол и по възрастови групи.

Отбелязан е рекорден недостиг на кадри у нас

Рекорден недостиг на кадри у нас, отчитат икономисти. Данните на Евростат показват, че 45% от предприятията смятат, че липсата на работ...

"За вземането на адекватни управленски решения в областта на пазара на труда е от значение да се отчитат тенденциите в развитието на населението, работната сила и броя на заетите, а прогнозите показват, че тези тенденции са неблагоприятни, тоест и работната сила и икономически активното население ще намаляват", каза той.

Доц. д-р Ралица Ганева посочи, че на регионално ниво както досега, така и в бъдеще София-град, Пловдив и Варна ще бъдат пазарите на труда, характеризиращи се с най-висока заетост. "Почти всеки трети зает ще работи в София", каза тя.

Регионите с най-ниска заетост ще бъдат Силистра, Видин, Разград, следвани от Ловеч, Монтана, Търговище и Ямбол. „В дългосрочен хоризонт картината не се променя като това, което се случва е, че навсякъде броят на заетите лица ще намалява. На практика 2032 г. почти всеки втори в страната ще работи в София, Пловдив или Варна”, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика