АИКБ не спира с оплакванията за почивните понеделници

3377
АИКБ не спира с оплакванията за почивните понеделници
Снимка: БГНЕС

Твърди се, че това се прави по наше искане. Действително работодателските организации поискахме на Министерския съвет да му се отнеме правомощието да размества почивните дни заради празници, но това не стана. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев, според когото средно с три дни се намаляват работните дни в годината, защото когато официален празник, с изключение на Великден, съвпадне със събота или неделя, следващият понеделник също е почивен ден.

Има цели два дни, не е страшно, иронично се включи експертът на КТ Подкрепа Мика Зайкова в спора, проведен в сутрешния блок на БНТ. Всяка година работните дни ще са 249, а не 252 средно, както трябваше да е, подчерта Велев. И добави, че това вече ще е закон, не право на МС за промяна т.е. ще е по-лошо.

Бизнесът пак намери да мрънка за почивните дни - щели да намалят БВП с 1%

Ще почиваме повече и по-дълго. Това твърдят работодателите, въпреки че Министерството на труда и социалната политика (МТСП) внесе предл...

Мисля, че никой в момента не може да каже колко това е хубаво и колко е лошо. Необходима е оценка на въздействието – какво се губи и печели, не само от гледна точка на бизнеса, а и на хората. Такова нещо не се направи и това, считам, че е преливане от пусто в празно, коментира Мика Зайкова, според която социалният министър Зорница Русинова е виновна. Тя все пак посочи, че при новото положение бизнесът все пак ще знае кои са почивните понеделници по-рано и ще може да реагира.

Колкото по-малко време работим, толкова по-малко заработваме и изработваме, каза Велев, според когото Министерството на труда и социалната политика трябва да се преименува на Министерство на почивките. Вие въобще си работите така, само чиновниците почиваха, отвърна Зайкова. Ти ако кажеш, че имаш спешна поръчка, някой работник ще си позволи ли почивка – не, защото знае, че ще бъде уволнен, добави тя. И припомни, че с промени в Кодекса на труда се дава възможност да се правят графици и „няма делник, няма празник”. Така Зайкова не се съгласи с предишни сметки на Велев, че с три почивни дни повече се губи 1% от БВП. Тогава 365 дни да са празнични – няма как да се чудим да работим по-малко, а после да искаме да живеем по-добре. Само се чудим как да крадем, възмути се Велев.

Не трябваше нищо да се прави – има си празници, има си делници. В празниците се празнува, в делниците се работи, подчерта председателят на АИКБ. Не може да се изследва само от гледна точка на бизнеса, не се съгласи Зайкова. Велев даде и друг аргумент - че платеният отпуск в България е на средно ниво т.е. достатъчен и посочи, че ако имало референдум у нас по въпроса, щяло да стане нещо нечувано.

Бюджет 2017

МТСП предлага промени в Кодекса на труда, забраняващи сливането на почивни дни

Министерството на труда и социалната политика предлага промяна в Кодекса на труда, свързана с почивните дни по време на празници. Цел...

Относно новият държавен бюджет Васил Велев посочи като негативна страна 825-те млн. лева повече за отбрана. Растат и със 106 млн. лева разходите за издръжка на администрацията, каза още той и напомни - всичко това е заради отказа от реформи, особено в МВР. За него най-големият проблем е точно липсата на реформи, а не корупцията. Най-страшното е, че не знаем тези пари за какво ще бъдат похарчени - няма програмно бюджетиране. Поне за приоритетните области да имаше, коментира и Зайкова.

Велев все пак посочи, че добри страни на бюджета са добрият данъчен модел и разпределението на БВП. Намалява рискът за държавния дълг, но бюджетът не е балансиран, заключи той.

И Велев, и Зайкова разкритикуваха оставката на Бойко Борисов. Според тях народът казал на президентските избори, че не иска цялата власт в едни ръце, а не промяна на управлението. По половин година не се работи преди избори, ние всяка година правим избори, възмути се Велев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com