Активите на КТБ и други банки във фалит ще могат да се продават и на доста ниска цена

5759
Активите на КТБ и други банки във фалит ще могат да се продават и на доста ниска цена
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Синдиците на банки в несъстоятелност ще имат възможност да продават безконтролно имуществото им при непрозрачни условия – с пряко договаряне и при първоначална продажна цена, не по-ниска от 30% от оценката по описа на съответния актив, ако не са успели да ги продадат 3 пъти на публична продажба. Цената може да се намалява до реализирането на продажбата на актива, но съгласно изготвени от синдика правила, оповестени на интернет страницата на съответната банка. Това предвиждат приетите окончателно на второ четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, внесени в парламента от депутати от ДПС и подкрепени от ГЕРБ (стр. 6 от доклада - чл. 85, ал. 7). 

Промените дават основания за съмнения да се счита, че се цели придобиването на апетитни активи на фалиралата КТБ при по-изгодни условия на пряко договаряне.

НС дава възможност за безконтролна продажба на активи на КТБ и други банки във фалит

Синдиците на банки в несъстоятелност ще имат възможност да продават безконтролно имуществото им при непрозрачни условия – с пряко...

Законодателството и в момента предвижда възможност за пряко договаряне, ако на търгове с явно или тайно наддаване не се яви купувач. За тази цел обаче е нужно разрешение от председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Новите поправки премахват дори и този крехък контролен механизъм, давайки право на синдиците директно да продават активи на КТБ на избран от тях купувач.

Други поправки предвиждат премахнане на държавните такси, които синдиците дължат при водене на делата, най-вече при оспорването на цесии. В производствата по обжалване няма да се събира такса, ако кредиторът е придобил вземането и задължението си преди датата на решение за откриване на производство по несъстоятелност, но към момента на придобиване на вземането или задължението е знаел, че е настъпила неплатежоспособност или че е поискано откриване на производство по несъстоятелност.

С промените се транспонира европейска директива и се въвежда нов клас кредитори – притежатели на непривилигирован необезпечен първостепенен дълг. Той следва да има по-висок ред от притежателите на инструменти на собствения капитал и подчинен дълг и по-нисък ред спрямо притежателите на други инструменти. 

В случаите, в които по образувани от банката, синдика или фонда дела съдът е назначил "особени представители", техните възнаграждения ще се определят по Закона за правната помощ, където максималният хонорар е 450 лв.

Синдиците на КТБ с нови права да продават "на тъмно" имущество на банката

Разпродажбата на активите на КТБ продължава с пълна сила, като синдиците на банката ще имат възможност да продават имуществото ѝ при не...

Дава се възможност и за служебно вписване на кредиторите в списъка на приетите от синдика вземания, което според вносителите ще гарантира правата на кредиторите в случай на обявяване на недействителност на направено прихващане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика