Американският посланик: Не е работа на САЩ да се месят във взаимоотношенията между американските ТЕЦ-ове и България

2836
Американският посланик: Не е работа на САЩ да се месят във взаимоотношенията между американските ТЕЦ-ове и България

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин обяви, че не е работа на Щатите да се намесват във взаимоотношенията между двете американски електроцентрали - "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES Марица Изток 1" и България.

В интервю за БНТ Рубин обясни, че въпросът относно договорите на централите се отнася до законодателството на ЕС.

Спешно ремонтираха двигател в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Авариен ремонт на двигател на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” извърши Централната енергоремонтна база ЕАД (ЦЕРБ). Ремонт...

"Компаниите са пример за наистина успешни американски инвестиции в България. Двете централи са осигурили хиляди добри работни места, помогнали са да се разреши енергийният дефицит на България и са направили много за хората от региона", посочи Ерик Рубин.

Той изтъкна, че тези централи използват български суровини и произвеждат българска енергия, което е много важно за българската енергийна сигурност. Това е българско електричество, не чуждо електричество .

"Освен това тези централи са пример за успех, защото се придържат към всички съвременни регулации. Компаниите са вложили десетки милиони левове за подобряване на екологичните стандарти. Те са инвестирали и в болници, училища, клиники и в екологични проекти в целия регион. За мене като американски посланик, аз съм много горд да подчертая този успех", коментира още посланикът Рубин.

Запитан дали води преговори с българското правителство за американските централи, дипломатът уточни: "Наясно сме и аз лично знам, че се водят дискусии. Това не е нещо, в което нашето правителство би играло роля. Това се отнася до законодателството на ЕС. Ние сме убедени, че в крайна сметка тези дискусии ще бъдат успешни".

НЕК дължи 800 млн. лв. на американските ТЕЦ-ове

Националната електрическа компания дължи на двете американски електроцентрали в комплекса „Марица-изток" 800 млн. лв., а ТЕЦ-овет...

"Това не е тема, която аз като американски посланик бих дискутирал. Ние естествено силно подкрепяме американските инвестиции в България, подкрепяме американските компании, работещи тук, но не е наша работа да се намесваме в детайлите.", допълни американският посланик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com