Анализатор предупреждава за рискове за "Балкански поток" и дава за пример Турция

8892
Анализатор предупреждава за рискове за "Балкански поток" и дава за пример Турция
Снимка: Министерски съвет

България се надява да запази мястото си на транзитна страна за руския газ, което има още от 80-те години на миналия век, когато през нашата територия преминава Трансбалканският газопровод от Русия и Украйна за Гърция и Турция. Пред България обаче стои сериозния риск да изгуби позициите си в региона. Има обаче твърде голяма неяснота: до ден-днешен не знаем какви точно обеми ще се пренасят по бъдещия "Балкански поток", известен още като "Турски поток". Това предупреждава анализаторът Димитър Бечев.

Именно тук виждаме разнобой между политическото говорене и реалностите в бизнеса каквато е търговията с газ. Няма еднозначен отговор – от Москва пристигат различни сигнали. Да не забравяме и че продължават преговорите в тристранен формат с Украйна и Европейската комисия за това какво предстои след изтичането на договора с "Нафтогаз". Докато няма някакъв отговор какво ще се случи с Украйна като транзитно трасе, не можем да отговорим еднозначно и за мястото на България на газовата карта на Балканите и тези отношения.

Путин: "Турски поток" готов в България и Сърбия догодина

Работата по Турски поток в България и Сърбия ще завърши през 2020 г. Това заяви руският президент Владимир Путин в Будапеща, предаде ТА...

Тази седмица се състояха поредните тристранни преговори в Брюксел. Те не донесоха някакви конкретни резултати. Насрочени са нови преговори през ноември месец. Вече ще имаме и нов комисар по въпросите на енергетиката. Има някаква известна инерция в Европа и едва ли смяната на върха в този сектор ще предизвика някакви реални завои. Украинската страна има много сериозен аргумент – решението на Стокхолмския арбитраж. Русия досега поставяше като условие Украйна да се откаже от претенциите за компенсации по арбитражното решение като условие да продължат доставките. ЕК и Русия настояват за дългосрочен договор с някакви гарантирани обеми. Всички зависи доколко ще може да омекне руската позиция. Доколкото виждам напоследък сигналите от Москва, това настояване за отказ от компенсация ще отпадне и Русия ще плати някакви пари на украинците.

Неяснотата от друга страна засяга най-важния проблем за България - какви точно обеми газ ще бъдат налични за балканското трасе на "Турски поток". Оттам и какви приходи ще се реализират за "Булгартрансгаз", който ще оперира новата инфраструктура, която в момента се строи.

В търсенето на отговора къде сме ние си струва и да погледнем и въпроса за руско-турските отношения, от които можем само да черпим поуки с оглед на стратегическото си позициониране на Балканите.

Въпреки че може да се твърди, че Турция е зависима от руските газови доставки, руският дял във вноса на природен газ в съседната страна намалява. За шестте месеца на тази година, според турската статистика, руският внос отчита спад от 48% на 34% спрямо същия период на миналата година. Това се случва поради два фактора. Първият и по-маловажен е, че все повече и повече газ към турските потребители идва от Каспийското направление. Отчита се скок от 3,2 до 4,5 млрд. куб. метра газ в обемите по Трансанадолския газопровод (ТАНАП). По-важно е какво се случва на пазара на втечнен газ, където се наблюдава много сериозно повишение, което се определя от ценовите нива. Турция има сериозни доставчици като Алжир и Катар. Какво значи това политически – Турция си сътрудничи с Русия, но в чисто комерсиалните отношения страната търси други варианти да диверсифицира доставките си.

Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

Единият енергиен проект ще е от полза за България, но него явно го бавят нарочно. Другият, от чието изпълнение е заинтересован и "Газпр...

От една страна, "Турски поток" ѝ позволява да се превърне от страна потребител на руско синьо гориво. От друга страна се стреми Русия да бъде само едно от трасетата като същевременно разполага алтернативи на достъп до евтин ресурс от други направления. От тази гледна точка енергийната стратегия на Турция може би е ценен урок за България по отношение на търсенето на баланс между Русия като доставчик и алтернативните източници.

Автор: Димитър Бечев, в коментар за БГНЕС. Завършил е НГДЕК, има докторат по международни отношения от Оксфордския университет и магистратури по международни отношения и право от СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в Лондон и Харвард. В момента е старши сътрудник към Атлантическия съвет (САЩ), преподавател на университета на Северна Каролина (Чапъл Хил) и директор на Института за европейски политики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика