Андронов: До момента 2% от кредитите са предоговорени, българинът е предпазлив

3630
Андронов: До момента 2% от кредитите са предоговорени, българинът е предпазлив
Снимка: Actualno.com/Славея Йорданова

Само 10 дни вече има над 25 – 26 000 разсрочени кредити. Има заявки за още толкова, които банките просто не смогват да обработят. Одобряването е въпрос на организация на всяка банка – като процедура отнема между 30 минути и час. Натрупаха се, защото заявленията се бяха събрали преди да се задейства мораториумът. Това обясни пред БНТ Петър Андронов – председател на Асоциацията на банките.

Експертът напомни, че за мораториум на кредитите е необходимо чисто банково досие - максимум просрочване на кредит до 90 дни(условие, валидно за цяла Европа, подчерта той.

Андронов: Хората теглят кредити, защото се чувстват сигурни

Българите държат около 55 млрд. лева в банките, а фирмите – около 23-24 млрд. лв. Парите се увеличават бързо, а основното финанси...

"Ако си в тази хипотеза, можеш да просрочиш кредита си. Ако не си изплатиш дори разсроченото, което очакваме за част от предоговорените кредити, тези, които няма да успеят, може да предоговорят отново.", подчерта Андронов.

ББР обяви програмата си за безлихвени кредити за физически лица

Оказва се, че кризата от 2008г. и предишните кризи, преживяни в България са направили потребителя по-мъдър.

"Изключително предпазливи са хората. Аз в известен смисъл се гордея. В някои от другите страни склонността да се вземат пари е много висока дори лекомислена. Българинът е много внимателен. Може би защото има предишен опит. Тази бройка която обявих, отнесена към общия брой на кредитополучателите е 2% т.е. много са внимателни – за което ги поздравявам, тази финансова зрялост е нещо, което ни отличава от много други.", допълни експертът.

Ние финансистите поне имахме идея какво и защо се случва през 2008г. А сега всичко е извън нашето ниво на компетентност. И най-големият проблем е да предскажем дължината на кризата, тя зависи от фактор извън нас, обясни той.

Петър Андронов пред Actualno.com: Очаквам скоро лихвите по кредитите да спрат да се понижават

В средата на месец юни, 2017 година, беше обявено сливането между две от най-големите банки в България - СИБАНК и ОББ. Всъщност KBC Gro...

"Една от най-важните поуки от 2008г. е бързината. Дългото мислене и умуване забавят възстановяването. Трябва кислород бързо и сега, за да е бързо възстановяването. Надяваме се то да е точно толкова бързо колкото и потъването, но това зависи от бързината на прилагане на мерките.", подчерта Андронов.

Освен разсрочване на кредитите, вече 4 търговски банки предлагат безлихвени кредити за граждани. Още 8 банки се готвят да подпишат договор с ББР и ще дават и те кредити за граждани, подчерта експертът. "Идеята на мярката е да се насърчат и хората, и техните работодатели. Да се затвори финансовият дефицит и да прескочат периода, а после отново да се върнат на работа. Това е като допълнителен буфер, резерв, за да преминете през този момент.", разясни той. За тези кредити още няма информация колко са отпуснати.

За фирмите Андронов посочи, че търговските банки подготвят пакет от предложения за допълнително финансиране по европейски програми. "В българските мерки чрез ББР, където има още много неизяснени елементи, за които преговаряме с Българската банка за развитие, за да направим работещ инструмента. Освен това има възможности и по европейски програми. Ние се подготвяме и ще ги предложим на бизнеса, за да може точно сега, когато има нужда от ресурс, да го получи", обясни той.

"Слава богу, след дългите години на растеж, банковият сектор почти навсякъде е стабилен. Нашият не прави изключение. Банковата система е добре осигурена и може да поеме трудния период с достатъчно резерви. Трябва да не управляваме лекомислено този ресурс. Трябва да има и капитал за периода на възстановяване.", каза още Андронов.

Горанов: В помощ на малкия бизнес, самонаетите и тези в неплатен отпуск - кредити

БНБ разреши на банките да отсрочват кредитите, но при определени условия

БНБ одобри предложените от Асоциацията на банките в България (АББ) общи правила за мораториум (отлагане) на плащанията по кредити към б...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com