Ангелкова обяви кога отварят заведенията на закрито

3834
Ангелкова обяви кога отварят заведенията на закрито
Снимка: БГНЕС

От 1 юни отваряме заведенията на закрито. В момента водим разговори с щаба и министъра на здравеопазването затова какви ще са мерките и искам да ви уверя, че контролът ще бъде изключително строг“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV.

Ангелкова се надява от 15 юни да бъдат възможни полети от редица европейски страни. Тя коментира и отварянето на заведенията на открито.

17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги, на останалите - цени от 1 до 5 лева

17 плажа по българското Черноморие отварят с безплатни чадъри и шезлонги за туристите. Това обяви в Слънчев бряг министърът на туризма ...

Една от основните мерки, която предприехме, е намаляване цените на чадърите и шезлонгите. По закон те трябва да бъдат намалени минимум с 50%. Вече имаме почти пълна готовност и като цяло цените са доста намалени, посочи тя.

Сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове, стана ясно от думите й. От 132 плажа общо със сключени договори 17 ще са с нулеви цени, за останалите основните цени варират от 1 до 5 лв.

Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др.

В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг - по 4 лв., Албена - 1 лев. Балчик - 1,5 лв., Созопол - между 3 и 5 лв.

Предстои да бъде създадено и мобилно приложение, в което всички почиващи ще могат да получат повече информация за всички плажове и техните цени.

Ангелкова обобщи целите ни в туризма за лятото, надява се двойно повече германци да дойдат

На първо място за нас е вътрешният пазар – българите да прекарат лятната си почивка в България, след това е регионалният принцип ...

Министърът обърна внимание, че всички стопани ни плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности. При неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 хил. лв., а при повторно нарушение - 100 хил. лв. Единичната цена се определя съгласно договорите.

Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях, коментира Ангелкова.

Съгласно разпоредбите в закона, които бяха приети, до 30 май министърът на туризма трябва да изпрати до концесионери и наематели уведомление на база предложенията за намаление цените на плажни принадлежности за съответното реципрочното понижаване на концесионното възнаграждение и на наемната такса. Това ще стане според специална методика, която предстои да бъде утвърдена от Министерския съвет.

Според министъра ще има понижаване и в цените на хотелите.

„Ценовата политика си определя всеки един хотелиер. Не сме спрели да провеждаме разговори с представители на бранша и имам тяхното уверение, че ще предложат възможно най-изгодните оферти“, каза тя.

Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят утре

Народното събрание прие текстове от Закона за здравето на второ четене, свързани с туризма. Мерките, касаещи концесионерите и наемател...

Пред Нова телевизия концесионери на плажове подчертаха, че има таван на цената на чадърите и шезлонгите по договор, но това не значи, че стойността следва да е на тавана - може да е по-ниска, според виждането на съответния концесионер. Освен това, заради ограниченията за физическа дистанция зоната за спасителите ще е по-голяма.

Министър Ангелкова изрази увереността си, че държавата и бизнесът обединено ще полагат усилия, за да се върви успешно напред, тъй като в момента стартира договарянето на 2021 г. Всички искания, които браншът поставя, обсъждаме както с премира, така и с колегите министри. Всяка мярка, което се предприема, е важна за подкрепа на сектора, посочи още Ангелкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика