АПИ възложи на „Капш“ дейност за още 141,5 млн. лв. като „втора застраховка“ за ТОЛ системата

6162
АПИ възложи на „Капш“ дейност за още 141,5 млн. лв. като „втора застраховка“ за ТОЛ системата
Снимка: АПИ

Чрез договаряне без предварително обявление Агенция „Пътна инфраструктура“ възлага на консорциум „Капш Трафик Солюшънс“ дейност за още 141 480 000 лева с ДДС. Това става ясно от съобщение на Агенцията, публикувано в системата за електронни обществени поръчки ЦАИС ЕОП.

Припомняме, че на стойност почти 180 млн. лева с ДДС е поръчката, възложена през януари 2018 г. с предмет
„Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5т. (Тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5т.(електронна винетка)”.

През септември същата година обхватът й бе разширен. Включена бе промяна на крайпътна инфраструктура, дооборудване на стационарните контролни точки,осигуряване на допълнително оборудване за плащане на глоби,промяна във функционалността на системата по отношение на правоприлагане при нарушения,замяна на предвидените в договора оборудване с алтернативно, осигуряващо по-висока технологичност, надеждност и качество на системата. Сумата обаче тогава си остана същата, променена бе само схемата на изплащането й.

Ако новата дейност бе възложена чрез допълнително споразумение по действащия договор, щеше да бъде нарушен Законът за обществените поръчки, който позволява това, но при условие, че цената не надвишава 50 на сто сумата на основния договор.  

Новата поръчка, която АПИ възлага пряко на „Капш“, е с предмет „Проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5т. (Тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5т. (електронна винетка)“.

Целта й, според съобщението от Пътната агенция, е да се осигури непрекъснат допълнителен 24-часов мониторинг, анализ за работата на електронната система и текущото й натоварване.

„Електронната система за пътни такси с функционалностите, каквато е изградена у нас, изисква постоянното поддържане в работоспособност, а за това е необходим непрекъснат денонощен мониторинг на всичките й параметри, реакция преди възникването на евентуален технически проблем и превантивното му разрешаване в максимално кратък срок. В момента това се прави от IT-експертите в Националното тол управление, които ще продължат да го осъществяват, но въз основа на бъдещия договор работата им ще бъде подпомогната и от външни IT-експерти, което е вид „втора застраховка“ за нормалната експлоатация на системата“, се сочи още в съобщението на АПИ.

"Телетол" отговориха на "Капш": Нито една рамка на тол системата не работи

Хаос с тол системата и електронните винетки. Фирмата "Телетол", която бе отстранена като национален доставчик, сигнализира Actualno.com...

По подобен начин в момента се поддържа тол системата в Чехия, а преди години е оперирана и системата в Германия.

Срокът на договора е за две години с възможност за удължаването му с още три.

Припомняме, че в международният консорциум, който изгради електронната система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа, участват дружествата „Капш Телематик Технолоджис България“ ЕАД, "Капш Телематик Сървисиз“ – Полша, "Капш Трафикком“ – ИТАЛИЯ и "Капш Трафикком Транспортейшън“ – Испания.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика