Асен Василев: Започнахме да проверяваме големите компании и хазната взе да се пълни

10510
Асен Василев: Започнахме да проверяваме големите компании и хазната взе да се пълни
Снимка: БГНЕС

Имаме 2 млрд. лева повече предвидени приходи в Бюджет 2021 до края на годината, Това заяви в "Денят започва" по БНТ служебният министър на финансите Асен Василев. От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат.

"Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев.

Асен Василев: До края на годината очакваме 2% инфлация

Очакваната инфлация до края на годината е 2%. По план трябваше да имаме приходи в размер на над 47 млрд. Това, което очакваме отчасти з...

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година. "Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на 3, 4, 5 фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години", заяви финансовият министър.

Асен Василев допълни, че са предвидени средства за евентуални нов вот за парламент и за президентските. "Обезпечени са 133 млн. за избори - избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. два тура президентски плюс допълнително. За трети парламентарни избори не, но за 2 в 1 решихме, че това е най-скъпият сценарий", уточни той.

Василев напомни, че е готова актуализацията на бюджета. В нея е предвидено актуализация на пенсиите, в която да влязат и 50-те лева, които сега се дават на калпак. За здравеопазването е предвидено финансово обезпечаване за нова тежка COVID вълна. Средствата за първа линия обаче ще зависят от обстановката - ако е зелена линия, няма да бъдат харчени. "430 млн. са предвидени за бизнеса - ако тръгне ново затваряне, ще има пари за подпомагане на фирмите", категоричен бе той. Министърът допълни, че Фондът за бедствия е изпразнен, защото са дадени пари за такива от 2011 година и в момента той се възстановява.

Според него не е проблем, че България е забавила внасянето на своя план за възстановяване. "Още не са започнали разплащанията, до момента само 4 плана са разгледани и одобрени. Този процес ще върви и септември, парите реално ще започнат да се изплащат октомври - ноември", каза Василев. Сред препоръките на ЕК той посочи и изискването за пренастройване на енергийната система.

Актуализацията на бюджета е изготвена, има обещание с нея да няма пенсионер под линията на бедност

С допълнителните приходи от подобрената икономическа обстановка и по-доброто събиране на данъци плюс приходите от Плана за възстановява...

Василев разказа, че се работи по изработването на български закон "Магнитски" съвместно с министерството на правосъдието. "Ние обясняваме какъв е смисълът на тази регулация - когато се сложи фирма някъде по света по този закон, това създава риск и е заплаха за икономиката на България. Защото ако български банки или фирми продължат да работят с тази фирма, тя може да попадне в същия списък и това за нея е икономическа смърт, това е зараза на икономиката", обясни министърът. Затова България трябвало да има институционална реакция как да се предпази при такава реакция.

"Никой не ми се е обаждал" - така отговори Василев на въпрос дали ще влезе във втория вариант на правителство на "Има такъв народ". "Идвам с екип и реагирам изключително лошо на телефонни обаждания - винаги казвам това в началото на разговорите, за да няма неразбирателства", обясни Василев как е процедирал и с президента Радев, и с Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...