Асен Василев: Започнахме да проверяваме големите компании и хазната взе да се пълни

10521
Асен Василев: Започнахме да проверяваме големите компании и хазната взе да се пълни
Снимка: БГНЕС

Имаме 2 млрд. лева повече предвидени приходи в Бюджет 2021 до края на годината, Това заяви в "Денят започва" по БНТ служебният министър на финансите Асен Василев. От тази сума около милиард и 600 милиона идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция "Митници" ще съберат.

"Спряхме да проверяваме фризьорските салони, започнахме да проверяваме големите компании и изведнъж хазната взе да се пълни", заяви Асен Василев.

Асен Василев: До края на годината очакваме 2% инфлация

Очакваната инфлация до края на годината е 2%. По план трябваше да имаме приходи в размер на над 47 млрд. Това, което очакваме отчасти з...

По думите му най-голям шок за него е била разходната част в бюджета за тази година. "Харчено е без контрол, без процедури, без търгове, давани са пари на 3, 4, 5 фирми, абонирани за огромни парични средства. В строителството имаме фирми, които са получили поръчки за над милиард без търг в последните 2 години", заяви финансовият министър.

Асен Василев допълни, че са предвидени средства за евентуални нов вот за парламент и за президентските. "Обезпечени са 133 млн. за избори - избори в два тура, плюс допълнително пренастройване на машините и резервни бюлетини за парламент, ако се наложи в единия от туровете. два тура президентски плюс допълнително. За трети парламентарни избори не, но за 2 в 1 решихме, че това е най-скъпият сценарий", уточни той.

Василев напомни, че е готова актуализацията на бюджета. В нея е предвидено актуализация на пенсиите, в която да влязат и 50-те лева, които сега се дават на калпак. За здравеопазването е предвидено финансово обезпечаване за нова тежка COVID вълна. Средствата за първа линия обаче ще зависят от обстановката - ако е зелена линия, няма да бъдат харчени. "430 млн. са предвидени за бизнеса - ако тръгне ново затваряне, ще има пари за подпомагане на фирмите", категоричен бе той. Министърът допълни, че Фондът за бедствия е изпразнен, защото са дадени пари за такива от 2011 година и в момента той се възстановява.

Според него не е проблем, че България е забавила внасянето на своя план за възстановяване. "Още не са започнали разплащанията, до момента само 4 плана са разгледани и одобрени. Този процес ще върви и септември, парите реално ще започнат да се изплащат октомври - ноември", каза Василев. Сред препоръките на ЕК той посочи и изискването за пренастройване на енергийната система.

Актуализацията на бюджета е изготвена, има обещание с нея да няма пенсионер под линията на бедност

С допълнителните приходи от подобрената икономическа обстановка и по-доброто събиране на данъци плюс приходите от Плана за възстановява...

Василев разказа, че се работи по изработването на български закон "Магнитски" съвместно с министерството на правосъдието. "Ние обясняваме какъв е смисълът на тази регулация - когато се сложи фирма някъде по света по този закон, това създава риск и е заплаха за икономиката на България. Защото ако български банки или фирми продължат да работят с тази фирма, тя може да попадне в същия списък и това за нея е икономическа смърт, това е зараза на икономиката", обясни министърът. Затова България трябвало да има институционална реакция как да се предпази при такава реакция.

"Никой не ми се е обаждал" - така отговори Василев на въпрос дали ще влезе във втория вариант на правителство на "Има такъв народ". "Идвам с екип и реагирам изключително лошо на телефонни обаждания - винаги казвам това в началото на разговорите, за да няма неразбирателства", обясни Василев как е процедирал и с президента Радев, и с Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Летище Варна посреща летния сезон с полети до над 60 дестинации

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика