Атанасов: Летище София губи милиони от обществени поръчки със завишени цени

1571
Атанасов: Летище София губи милиони от обществени поръчки със завишени цени
Снимка: БГНЕС

Депутатът от Реформаторския блок и зам.-председател на ДСБ ген. Атанас Атанасов даде поредна пресконференция, на която разкри данни за сериозни злоупотреби в дирекции и дружества, които са под опеката на Министерството на транспорта.

Той започна с няколко думи за "така наречената борба с корупцията на правителството на Бойко Борисов". Това е една имитация и прах в очите на хората или както се казва - корупцията е всяка далавера, в която управляващите не участват“, каза „синият“ депутат.

Според него по скандала в ДАИ, чиито шеф Цветелин Цветанов беше арестуван, не се работи. Атанасов е недоволен, че на мястото на заловения шеф на Автомобилната администрация е назначен Иван Ивановчовек, срещу когото преди време самият той е представял данни за нарушения.

Шефът на Главна дирекция "Въздухоплаване" е уволнен - заради "Авиоотряд 28"

Директорът на Главна дирекция „Въздухоплаване“ Минчо Цветков е уволнен. Това потвърдиха за Actualno.com от пресцентъра на ...

Реформаторът беше категоричен, че контролните органи на Министерство на транспорта не работят. Той даде за пример начинът, по който се управлява столичното летище.

„По брой на пътниците и дейност Летище София може да се сравнява с летищата във Варна и Бургас взети заедно. От София годишно минават между 3,5 и 3,8 млн. пътници, както и от другите две летища взети заедно“, отбеляза Атанасов.

По думите му обаче по данни за 2014 г. печалбата на летищата в морските градове е 31 млн. лв., докато тази на летището в столицата е 5,5 млн. лв. „За 2015 г. няма данни, затова изнасям тези за 2014 г.", уточни той.

„Назад в годините Летище София има най-висока печалба през 2008 г. - 30 млн. лв. От 30 млн. лв. през 2008 г. до 5 млн. лв. през 2014 г. Тези финансови резултати показват изключително лошото управление на дружеството“, каза зам.-председателят на „сините“.

По Закона за концесиите приходът от концесията на Летище София може да отиде за дълговете на БДЖ

Ако се види Законът за концесиите - да, такова плащане може да бъде извършено. Това заяви Руси Статков, член на Надзорния съвет на Аген...

Според него големите загуби идват от нецелесъобразни договори, сключени след обществени поръчки със завишени цени. „Това е изводът от анализа на цялата документация“, уточни Атанасов. „Например, закупени са два броя чисто нови снегопочистващи машини, което е напълно излишно“, добави той.

Депутатът припомни и че Летище София загуби 27 млн. лева след фалита на Кооперативна търговска банка (КТБ). По думите му към този момент авиокомпания „България Ер“ дължи 60 млн. лева на летището. „Защо не се събират тези пари“, запита той задочно министъра на транспорта Ивайло Московски. По думите на Атанасов министърът се оправдава с думите „аз заварих едно ръководство и сега работя с него". Според него това е част от кадровата търговия между правителството на Пламен Орешарски и сегашното.

Той определи като "скандално" намерението на държавата да погаси част от дълговете на БДЖ с приходи от евентуалната концесия на Летище София.

На въпрос на Actualno.com как ще коментира скандала около Валери Симеонов и българите зад граница, Атанасов каза: „Всеки трябва да понесе последствия за думите си“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика