Аврамова: Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки

1233
Аврамова: Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки
Снимка: БГНЕС

Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде  „Фокус“

„Основен приоритет в дейността на националното тол управление беше въвеждането в експлоатация на етап 1, а това е всъщност таксуването на база време, така наречената електронна винетка“, посочи министър Аврамова.

От 15 май започва тестването на тол системата

Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството, съобщи във Враца министърът на регионалното развитие и благ...

"От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки", разкри Аврамова. По думите ѝ след въвеждането на този модул са установени 10 такива плащания по-банков път. Тя посочи, че тъй като става дума за банкови плащания, подобен контрол не може да бъде реализиран.

В периода са обработени 7 932 плащания по банков път, като ръчно са обработени 746 плащания, за които е била необходима допълнителна информация, някои от които на стойност над 50 хил. лв.

В рамките на отчетния период 738 007 картови транзакции са преминали през режим наблюдение, като някои от тях са били тотално проследявани. В сектор „Управление на плащанията“ са обработени 1307 жалби и заявления на граждани и фирми, като са възстановени суми по двойни плащания във връзка с 396 преписки“, коментира Аврамова.

„Към 20 април чрез елeктронната система за пътно таксуване на база време са реализирани 2 755 821 броя продажби на обща стойност 182 997 922 лв. 82 % от приходите са от таксуване на пътни превозни средства до 3, 5 тона, леки и лекотоварни автомобили. 3% са от автомобили с тегло между 3, 5 и 12 тона. 15 % са в резултат на закупени електронни винетки за автомобили над 12 тона“, съобщи регионалният министър.

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

"На този етап е планирано само 50% от републиканската пътна мрежа, което е 10 800 км, да бъде включена в обхвата на ТОЛ системата. Част...

Министърът обясни възприетият заедно с консултантите от Световната банка подход. „В сектора от 3,5 до 12 тона сме търсили максимално евтин вариант, даже вариантът, който сме предложили е най-евтин в Европа, така че да защитим малкия бизнес, който прави ежедневните доставки на хранителни продукти“, посочи министърът.

В сектора за превозни средства над 12 тона Аврамова отбеляза, че тарифите, които са представили на превозвачите, са средни за Европа.

„При автобусите принципът, който сме искали да се спази е средствата, които до момента сме събирали от автомобилните превози като винетни такси да събираме и в бъдеще, само че тя да бъде преразпределена вътре в сектора и то по справедлив начин“, каза Аврамова.

По думите ѝ идеята е тези, които пътуват повече да заплащат повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com