Автобусните превозвачи се скараха: Едни ще протестират на 25 ноември, други - не

3168
Автобусните превозвачи се скараха: Едни ще протестират на 25 ноември, други - не
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха ветото на президента по текстовете, които предвиждаха до 10 г. затвор за нерегламентиран превоз. Автобусните превозвачи излизат на протест утре, защото от години се оплакват от нелоялната конкуренция в бранша. Те настояват нелегалните превози да бъдат инкриминирани. Оказа се обаче, че не всички в сектора искат да протестират.

"Утре готвим протест, защото нерегламентираният превоз на пътници е един много сериозен проблем, който датира повече от 10 години, явно и видно е, че с административни мерки това не може да бъде решено и когато се изчерпат тези възможности, следва да се прибегне към наказателна мярка, както е в други стопански отрасли". Това заяви пред БНТ Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Автобусни превозвачи спират за малко работа днес (14 юни), канят се да идват пред парламента

Днес, 14 юни, 1500 автобуса в цяла България ще тръгнат със закъснение - между 14:00 – 15:30 часа те няма да се движат. Има готов...

В пандемията автобусните превозвачи са изправени пред една ситуация, в която на практика няма как да оцелеят, обясни Милтенова."Не може пред всеки автобус да пътува нерегламентиран превоз на цената на билета, не може постоянно да се организират нерегламентирани превози по направленията в цялата страна, така и по международни направления и ние да очакваме държавата да ни подпомогне, няма как да се случи", категорична беше тя.

От Националното сдружение "Случаен превоз" обаче не подкрепят напълно протестите.

"По принцип ние сме съгласни с нашите колеги, нерегламентираният превоз категорично трябва да бъде отстранен от пазара, но подобно безумно нормотворчество ние не считаме, че трябва да подкрепяме и категорично се обявяваме против въвеждането на разпоредби в Наказателния кодекс, първо, по този начин - със закона за допълнение и изменение на Кодекса на търговското корабоплаване, което противоречи на всякакви юридически техники, всякаква здрава човешка логика. За да наказваме някого за нерегламентиран превоз, първо, трябва да го регламентираме този превоз, тъй като не можете да накажете някой за нещо, което не съществува", заяви Радка Мандилова, председател на Сдружението.

От там предлагат бранша да изготви устройващи всички страни разпоредби, които да влязат в Закона за автомобилните превози.

Автобусни превозвачи излязоха на протест в Бургас

С надписи "Не на монопола!“, поставени на предните стъкла, автотранспортни фирми се обявиха срещу поредното повишаване на таксите...

Магдалена Милтенова припомни, че Регламент 1071 е категоричен: превоз на пътници се извършва 9+1 места минимум. "Нашият закон е синхронизиран с европейските правила и, който е извършвал превози с 8+1 места, е в сивата икономика", категорична беше тя. 

Милтенова предупреди колегите си от сдружение "Случаен превоз", че ще сезират Прокуратурата, НАП и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" -  за да бъдат извършени проверки на всички превозни средства, с които са извършвани тези превози.

Радка Мандилова обаче опонира, че "няма закон в страната и в Европа, който да забранява да се използват превозни средства 8+1":  "Нито е забранено, нито е криминално.", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика