БАБХ намери тривиален начин да оправдае милиони заради африканската чума

11503
БАБХ намери тривиален начин да оправдае милиони заради африканската чума
Снимка: Getty Images/Guliver

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) продължава да гради имидж на уникално ниво на дееволюция. Новото доказателство са серия обществени поръчки, обявени от началото на август във връзка с африканската чума по свинете. Става дума за милиони левове за загробването на избитите животни. Поръчките са проведени по "бързата писта" - възложени са директно на поразените от епидемията големи свинекомплекси заради форсмажорните обстоятелства и нуждата от спешни мерки, обяснява агенцията. Парадоксалното е, че БАБХ е обявила "експресните" процедури, след като загробването вече е започнало - т.е. всичко е съвсем формално, за да се оправдаят разходите, коментира в. "Сега".

Първата обществена поръчка е за Русенска област, където още през юли пламнаха първите три големи индустриални свинеферми - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново. Тя е за изкопни работи, товаро-разтоварване, превоз, загробване на труповете и първична дезинфекция на заразените предприятия. Прогнозната стойност е близо 2 млн. лева. Процедурата е обявена на 2 август - при положение че избиването на прасетата в Николово започна още на 21-22 юли т.е. над 10 дни по-рано!

Спират лова и дърводобива край Велинград заради африканската чума

Изградиха 10 контролно-пропускателни пункта в Пазарджишко заради първия случай на африканска чума, установен при диво прасе. Положителн...

Още на 30 юли стана ясно, че вирусът е влязъл в още една ферма в Русенско, както и в Силистренска област - в свинекомплексите в Попина и Ветрен, и че и там ще се наложи евтаназиране на десетки хиляди животни и закопаването им на предварително разрешени и подготвени за целта места. БАБХ отново обявява "експресна" обществена поръчка за загробване, без да бърза особено - на 9 август, и само за двете ферми в Силистренско. И в този случай дейностите са възложени пряко на предприятията, засегнати от чумната епидемия. Сумата е 1,3 милиона лева.

"Над 2000 животни от свинефермата "Биляна" в с. Българско Сливово вече са умъртвени и загробени", пишат великотърновските медии на 6 август. Обществената поръчка на БАБХ за погребването на прасетата от предприятието в търновското село е обявена на... 7 август, когато вече всичко е приключило. Прогнозната стойност на дейностите е 850 хиляди лева.

На 9 август следва поредна процедура - отново за Русенска област. Този път става дума за фермите в шест общини - Бяла, Ценово, Ветово, Иваваново, Борово и Сливо поле, където е един от големите свинекомплекси - "Юделник". Поръчката е за почти 1 милион лева. Както вече стана дума, в Бяла епидемията влезе още в края на юли.

Отделно във всички процедури са предвидени и допълнителни дейности - дезинфекция на всички огнища на заразата около големите поразени от чумата свинеферми. Обезпаразитяването на стопанствата извън свинекомплексите е възложено на една и съща компания - "Биоконтрол Корпорация". По четирите поръчки за областите Русе, Велико Търново и Силистра за тези дейности са предвидени общо над 1.3 млн. лв. без ДДС, или над една пета от цялата сума, отделена за поръчките. В последната поръчка е включена и една допълнителна позиция - за направа на огради около местата на загробване на територията на Русенска област. Сумата е скромна - 1500 лева.

В Кресна не са готови да си избият прасетата въпреки намерено болно и мъртво от чума животно в Струма

Прави се епизоотично проучване откъде е дошла заразата. Ще намерим собственика на прасето. Това заяви д-р Петър Матеев от БАБХ, след ка...

Чак след като чумата се развилня, БАБХ е установила, че не разполага с достатъчно апаратура за анализ на пробите, взети от различни ферми заради съмнения за зараза. Затова на 7 август е пуснала и обществена поръчка за доставка и монтаж на техника на стойност 450 хил. лв. Изпълнителят ще трябва да обучава персонала на агенцията как да използва новата апаратура - в пика на епидемията, а не още миналата година, когато строихме ограда край границата с Румъния, която не успя да умори дивите прасета от смях, въпреки всички наченки.

В мотивите към обществените поръчки БАБХ обяснява: "Чумата е едно от най-опасните заболявания при домашните и дивите свине и е с висока смъртност, липса на лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава, болестта има негативно въздействие върху националната, регионалната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Още повече изкореняването му е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика