БАБХ спряла за продажба 6.2 кг. пуканки с ГМО

5239
БАБХ спряла за продажба 6.2 кг. пуканки с ГМО

През 2011 г. Българска агенция по безопасност на храните (БАХБ) е направила едва 61 проби на храни за изследване на генно-модифицирани организми (ГМО). Това прави около 5 проби на месец.

Данните са от писмен отговор на министъра на земеделието Мирослав Найденов на въпрос на депутата Ваньо Шарков, съобщиха от Синята коалиция. От началото на 2012 г. до септември т.г. за целите на официалния контрол БАХБ са взели едва 21 проби на храни за изследване за съдържание на ГМО. "Информацията показва тотална безотговорност и опасно занижен контрол върху храните със съдържание на ГМО от страна на агенцията", коментира д-р Ваньо Шарков.

Според народния представител, вероятно заради малкото направени проби, от министерството се застраховат, като допълват, че до края на годината – за месеците октомври-декември, ще бъдат направени още 85 проби. В отговора министерството на земеделието уверяват, че до момента не са установени фуражи или храни с ГМО на българския пазар. В същото време, през тази година по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF), е постъпила информация за разпространение на пуканки за микровълнова фурна с ГМО на българския пазар. Те били с вкус на сирене и са внос от Чехия.

БАБХ е взела мерки. "Изтеглени са 62 броя пакети от по 100 гр. всеки или общо 6,2 кг. пуканки, като е спряно разпространението им на пазара", пише в отговора на земеделското министерство. "Кой внася 6,2 кг. пуканки", пита депутатът Ваньо Шарков. По думите му това показва немарливостта на агенцията за безопасност на храните. Остава отворен въпросът и дали на пазара на храни в България не се разпространяват свободно продукти с ГМО, допълва той.

Редактор: Ивайло Кючуков

Храни с изтекъл срок по седмица в магазините

Храните с изтекъл срок на годност може да се съхраняват само седмица в магазините, след което задължително ще се извозват към междинн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика