БАБХ в коментар за данни от Европа: Няма сигнал за опасни замразени зеленчуци у нас

6272
БАБХ в коментар за данни от Европа: Няма сигнал за опасни замразени зеленчуци у нас
Снимка: Pixabay

Няма издадено предупреждение за България по системата за бърза реакция на ЕС, касаещо заразени замразени зеленчуци и сладка царевица. Това заявиха от Българската агенция по храните (БАБХ) след изрично запитване на Actualno.com заради съобщение за опасност, касаещо пет европейски държави.

Сладка царевица и най-вероятно други видове замразени зеленчуци са източник на зараза, довел до най-малко 47 случая на разболели се и 9 смъртни случая в Европа. Случаите на зараза са в Австрия, Дания, Швеция, Финландия и Великобритания, съобщава Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). Случаите са от 2015 година досега, като 23 са във Финландия, 11 във Великобритания, 7 в Швеция, 4 в Дания и 2 в Австрия. Два от смъртните случаи са във Великобритания, други два са в Дания.

Безумна разпоредба пречи на дарението на храни, макар да не се плаща ДДС

„Дарение, не подлежи на продажба” – това трябва да пише на абсолютно всеки един продукт, който даден магазин иска да ...

Заразата идва от бактерията "Листерия", която е устойчива на топлинна обработка. Тя предизвиква листероза, като симптомите на болестта са подобни на тези при грипа – мускулна слабост, треска, гадене и повръщане, както и стомашно-чревни симптоми. Инкубационният период е 70 дни. За да бъде убита бактерията, трябва да има сериозна термична обработка.

Бактерията тръгва от продукти, които се продават в няколко големи вериги – Tesco, Aldi, Waitrose и Lidl. Въпросните вериги са започнали да изтеглят продукти специално във Великобритания – 43 различни вида продукти, пише британският вестник Manchester Evening News. Британската агенция по безопасност на храните е пуснала списък с всичките продукти, за които има издадено предупреждение да не се консумират!

На запитване на Actualno.com, от "Лидл България" отговориха, че нито един от въпросните продукти от въпросните производители, чиито имена можете да видите по-долу в текста, не се предлага на българския пазар.

Съгласно данните на EFSA, най-вероятно заразата тръгва от източник в Унгария. Според информацията източници вероятно са компаниите Greenyard и Pinguin Foods Hungary. Предварителните данни сочат, че това са източниците, но предстоят допълнителни изследвания. EFSA не посочва имена на производители, но Greenyard казва, че е затворила унгарската си мощност и търси място, където да възобнови производството. Има информация и, че от март месец въпросната производствена мощност е под официален контрол и никакви продукти не са излизали и разпространявани от там. Британската агенция по безопасност на храните обаче специално е посочила, че се изтеглят продукти на Greenyard (замразени зеленчуци) от британската търговска верига.

9 храни, които не бива да държите в хладилника

Опитвали ли сте се да намажете туко що извадено от хладилника масло на препечена филийка? Да, нищо не се получава. Колкото и да ни е ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика