БАБХ за Actualno.com: Ако има ваксинация на животни в Ямболско, поне 2 години ще бъде затворен секторът

7615
БАБХ за Actualno.com: Ако има ваксинация на животни в Ямболско, поне 2 години ще бъде затворен секторът
Снимка: БГНЕС

Не е възможна ваксинация с хиперимунен серум, с която да бъде спряна чумата по дребно преживните животни в Ямболска област (селата Крайново, Странджа и Шарково). Съществува жива ваксина, която може да бъде приложена, но ако това се случи, цяла България ще бъде затворена за търговия с ЕС и ще има рестрикции за минимум 2 години - защото в ЕС живите ваксини са забранени, тъй като след използването на такава ваксина вирусът не изчезва, а остава латентен. Това съобщиха от Българската агенция по храните (БАБХ) в отговор на изрично зададени от Actualno.com въпроси.

Вариантът "хиперимунен серум" беше предложен от д-р Пламен Пасков, чрез публикация в личния му профил във Facebook. Той е категоричен, че избиването на овце и кози в Странджанско няма никакви ветеринаро-медицински основания. Повече за това кой е Пасков научете ТУК.

Започна плащането на компенсации за умъртвени животни

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е започнала изплащането на обезщетенията на фермерите, чиито овце и кози бяха евта...

Председателят на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Михаил Бащавелов обаче се съгласява безусловно с БАБХ. "Ваксинацията не се препоръчва, когато едно заболяване влиза за първи път в страната, защото не може да даде нужния ефект. Ваксинации в ЕС не могат да се правят, когато заболяването влиза за първи път, а ние като страна членка сме задължени да го спазваме. Препоръчва се в страни като Турция, където заболяването го има от години. Световното ветеринарно законодателство в тази си функция е категорично в случаите, в които се откриват болни животни или такива, които са били в контакт с болни. В случая това заболяване може да протече по начин, по който клиниката му да е по-продължителна - затова освен предприетите действия, друга възможност не можем да имаме", каза д-р Бещавелов пред Агенция "Фокус".

Освен мярката "ваксинация", от БАБХ заявиха пред Actualno.com, че предписаната в Практическото ръководство за борба с чума по дребните преживни животни карантина на животни-деца не се прилагала при потвърдено огнище.

Извън умъртвяването на дребни преживни животни в засегнатите райони се предвижда и засилен контрол върху движението на такива животни и продукти от тях в общините Елхово, Болярово, Средец, Созопол, Малко Търново, Приморски и Царево.

Казусът "Корнелия Нинова"

МВР ще контролира границата за ограничаване на чумата

Спешни мерки за ограничаване на заразата сред животните предприема МВР в няколко региона на Югоизточна България. Сред мерките е и стрик...

Няма разминаване в датите що се отнася до заповед RD11-1245, с която селата Крайново, Странджа и Шарково се обявяват за огнища на болестта и се нарежда избиване на животни. Решението на Комисията от 4 юли е всъщност решението на Европейската комисия да се вземат мерки, на база нотификация от страна на България към ЕК от 23 юни, 2018 година. Това е датата, за която ръководителят на БАБХ д-р Дамян Илиев посочи, че е получено изследване от френската лаборатория CIRAD за огнище на чума в село Воден, община Болярово. Цитираният протокол в заповед RD11-1245 е (повторно) потвърждение на тези положителни резултати, в три стопанство в община Болярово – в селата Крайново, Странджа и Шарково, казват от БАБХ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика