X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Банките с отсрочка по кредитите, но само за изрядни платци

7978
Банките с отсрочка по кредитите, но само за изрядни платци
Снимка: iStock
До дни банките ще започнат да предлагат отсрочване на вноските по кредитите за тези свои клиенти, които са изпаднали в затруднение заради кризата, предизвикана от коронавируса. От облекчението ще може да се възползват както фирми, така и граждани, които до момента са били изрядни платци.

Това съобщи пред бТВ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на ОББ.

За редовни платци се считат тези, които не са имали просрочия, както и тези, чиито вноски са с 30 дни забава, считано от обявяването на извънредното положение.

Андронов обаче очаква по-голямата група кредитополучатели да не поискат отсрочване на вноските по заемите си.

Банките ще продължат да работят и с проблемните си клиенти, увери Андронов. Както и досега те могат да се обръщат към обслужващите банки и след индивидуални оценки на платежоспособността им, ще се търсят начини за разсрочване на задълженията или предоставяне на допълнителни обезпечения.

"Проблемът с нередовните платци е, че преструктурирането на кредитите им изисква банките да правят провизии, което намалява капитала им", обясни Андронов. Одобреният мораториум от Европейския банков орган и БНБ няма да класифицира отсрочените кредити като лоши, което няма да води до допълнителни разходи за банките да правят резерви. Това ще помогне на банките да разполагат с повече ресурс за кредитиране.

Парламентът удължи извънредното положение до 13 май

Народното събрание удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 година. На извънредно заседание днес при засилени мерки депут...

Андронов не пожела да посочи за какъв период от време ще бъде кредитната ваканция, защото все още нямат санкцията от БНБ. "Предложили сме достатъчно дълъг период от време, в който затруднените клиенти да си стъпят на краката, но в същото време срокът трябва да е здравословен и за самите банки", поясни банкерът.

Клиентите ще може да избират дали да разсрочат лихви и главница едновременно, или само лихвите. 

Кредитната ваканция няма да носи тежести като наказателни лихви, вписване в кредитния регистър на нередовните длъжници или др. "Просто ще удължим периода на погасяване на целия кредит", обясни Анронов. Фирмите и гражданите ще имат време да се възползват от мораториума до 30 юни 2020 година.

Припомняме, че в петък Българската народна банка (БНБ) даде срок от 5 дни на търговските банки да представят единни правила за кредитна ваканция. "Ще представим правилата още в началото на следващата седмица", увери Андронов. Те обаче трябва да бъдат одобрени от БНБ.

Европейският банков орган обяви вчера насоки за мораториума върху плащания по кредити във връзка с COVID-19. От тях става ясно, че мораториумът трябва да се приложи от достатъчно на брой кредитни институции спрямо достатъчно широк кръг кредитополучатели. АББ, в която членуват всички търговски банки у нас, вече изрази пълна готовност.  Той няма да е приложим за новоотпуснатите след въвеждането на моратариума кредити.

Опозицията нарече актуализацията на бюджета "празен чек", за управляващите е "бонус"

Народните представители обсъждат в зала законопроект за промените в държавния бюджет за 2020-а заради извънредното положение и кризата ...

"Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките. Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19", посочва БНБ.

БНБ вече въведе пакет от мерки на стойност 9.3 млрд. лв., които да гарантират по-голяма ликвидност в търговските банки. Една от тях е банките да не раздават дивиденти и изцяло да капитализират печалбата си от миналата година в размер на 1.6 млрд. лв. Друга мярка е да намалят експозициите си към чуждестранни банки и по този начин да си осигурят около 7 млрд. лв. допълнителен ресурс.

Вижте още:

БНБ: Спират или отлагат плащанията по банкови кредити

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 април

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Реклама
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com