Бащата на валутния борд Стив Ханке - какъв баща е всъщност?

14417
Бащата на валутния борд Стив Ханке - какъв баща е всъщност?
Снимка: Getty Images/Guliver

Макар и не толкова медийно очебийна, темата за влизането ни в чакалнята на еврозоната стана прилично гореща. Причината да се разбунят духовете стана председателят на Бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

В края на януари тази година тя предложи от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната. Това предизвика слухове и опасения, че някой от еврозоната ще ни наложи друг курс и ще се върнем към времената, които ни принудиха да въведем валутен борд. В крайна сметка Народното събрание прие изрична промяна в Закона за БНБ, че правителството има мандат да откаже влизане в чакалнята на еврозоната, ако от валутния съюз на ЕС поискат промяна на сегашния курс лев – евро.

Бивш вицепремиер напомни, че членството ни в ЕС ни задължава да приемем еврото рано или късно

Плашат хората с изменения на цените, с някакви въздействия върху доходите – няма да е така. Това заяви проф. Христина Вучева, фин...

Щом става въпрос за валутен борд, моментално в българските медии се появява т.нар. Баща на валутния борд Стив Ханке. Ханке мина по доста от големите български медии в последните 10-тина дни и блесна с основната теза, че България не трябва да пипа борда и че сме си по-добре с еврото. Стигна се дотам Ханке да предполага и, че може да сме подписали тайно споразумение с Европейския съюз, с което да ни се поставят допълнителни условия за влизане в еврозоната – при положение, че сега влизаме в чакалнята на еврозоната, а не в самата еврозона и че България вече е член на Европейския съюз, а не трета страна.

В средата на април, 2019 година излезе книгата "Свидетелства за прехода" на българския премиер в периода 1997 – 2001 година Иван Костов. Това стана половин месец, след като сегашният премиер Бойко Борисов почна да говори публично, че през юни, 2019 година, ще ни поканят в чакалнята на еврозоната. С други думи, написаното за валутния борд от Костов няма как да е повлияно от думите на Борисов – говорим за книга, а не за онлайн статия. В книгата си Костов обръща специално внимание на Ханке – като един от хората, които претендират да са бащи и майки на валутния борд у нас. "От всички тях разбирам само мотива на професор Стив Ханке. Той е теоритик, видял е практическо приложение и някакво потвърждение на теорията, която подкрепя, и претендира да е участвал в нейното изпробване. Въпреки че като видя Модела на Паричен съвет в България, се отказа публично да го подкрепи и му предрече неуспех", пише в книгата.

Всъщност, Иван Костов сочи Красимир Ангарски като основния двигател за успешното въвеждане на валутния борд в България. Ангарски е министър без портфейл в служебното правителство на Стефан Софиянски, който предхожда идването на правителството на Костов. А Костов е категоричен в книгата си – благодарение на Ангарски и водения от него екип в преговорите на БНБ не се е стигнало до искания най-твърд вариант за въвеждане на борда от Международния валутен фонд (МВФ), подкрепян и от Стив Ханке – закриване на БНБ, назначаване на чужденец за управител на емисионното управление и възлагане на банковия надзор на органа за общ държавен финансов контрол. Това беше потвърдено и от самият Ангарски, който добави, че МВФ е искал бордът да е регистриран в Швейцария. Ангарски е и човекът, който настоява левът да бъде вързан за германската марка – съответно еврото, а не за американския долар. И причината е точно дългосрочната визия на правителството на Костов да станем член на ЕС.

"За мен е вън от всякакво съмнение, че нашият екип не е следвал каквито и да е съвети на Стив Ханке (...) Съмнявам се изобщо да са имали и един контакт с него. Безспорно доказателство за това е, че той ги заклейми и предрече неуспех на българския валутен борд", пише още Костов. А Ангарски определя визията на Ханке като визия за протекторат – всичко по борда да се управлява отвън. В крайна сметка, след договорката с МВФ, БНБ остава както надзорник над търговските банки, така и кредитор от последна инстация за закъсала търговска банка при опасност от срив на банковата система, макар и ограничен кредитор.

Bloomberg: България забавя темпото за приемане на еврото

България казва, че ще „забави темпото“ за приемането на еврото, пише Bloomberg. Страната сигнализира, че може да забави ус...

Иначе Ангарски заяви пред bTV, че ролята на Ханке не е малка, но уточни, че са ползвани съвети и на други експерти – например проф. Джефри Сакс, който е бил по принцип против валутния борд, но се е съгласил, че тогава друг изход няма и че ще е много трудно да излезем от борда.

За борда Костов специално обръща внимание на тезата, че когато една централна банка е истински независима от изпълнителното управление на дадена държава т.е. правителството, тогава тя може да защити фискалната система и паричната единица на страната без допълнителни котви като валутен борд. В България обаче открай време има много малко доверие в политическите партии и политическата система.

Ситуацията с еврозоната сега

"Това, което сме загубили, сме го загубили вече. Оттук нататък трябва да берем плодовете на това нещо, което сме изстрадали, трябва да влезем в този валутен съюз, да ни успокоят там, че и нашите банки трябва да отговарят на критериите на европейските банки, че трябва да има европейска дисциплина", заяви Ангарски вчера, 18 февруари, в предаването "Лице в лице" по bTV.

Мартин Заимов: Няма риск за спестяванията на хората в следващите 2-3 години

Няма риск за спестяванията на хората в следващите две – три години, коментира пред бТВ финансистът Мартин Заимов по повод влизане...

Ангарски разкритикува и думите на Бойко Борисов, който загатна, че ще търси референдум за еврото. Не може да има съгласие от абсолютно всички за всичко, обясни той и добави, че при влизането във валутния борд сме поели ангажимент, че излизането ще е само с приемане на еврото. А какво трябва да си спомним за членството ни в ЕС и еврото - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика