БЕХ: Да обложим с 30% данък ВЕИ сектора

46570
БЕХ: Да обложим с 30% данък ВЕИ сектора

Българският енергиен холдинг (БЕХ) поиска всички производители на електроенергия от ток, вятър и слънце да бъдат обложени с нов данък от до 30%.

Налогът е решение на проблема с високите цени на зелената електроенергия и големия брой слънчеви и вятърни паркове, смятат от БЕХ.

Парите може да се ползват за по-големи енергийни помощи за бедните или пък за капитализирането на затруднената Национална електрическа компания, информира bTV.

Преди две седмици разследване на "Капитал" обаче показа, че държавата не иска да върне гаранциите на собственици или бизнесмени, които са искали да развиват ВЕИ проект у нас, но сега решават да се откажат от намерението си. Парадоксът е, че държавата хем иска да намали скъпата зелена енергия, хем обаче не иска да върне парите по гаранциите, защото задълженията на НЕК ще скочат още повече, коментират експерти.

От БЕХ вече са изпратили искане до Парламентарната комисия по енергетика за ограничаване на фотоволтаичния сектор. Председател на комисията е Рамадан Аталай. Според Огнян Винаров, главен секретар на Обществения съвет по енергетика, който дискутира темата по време на пресконференция на Българския енергиен форум, Аталай има интереси във фотоволтаичния сектор, но самият Аталай отрича.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com