Бензинът пак почна да поскъпва сериозно

3252
Бензинът пак почна да поскъпва сериозно
Снимка: iStock/Guliver

Бензинът отново почна да поскъпва много сериозно, докато дизелът се задържа на едно ниво и дори леко поевтинява, показва справка на специализирания сайт fuelo.net за периода 23 март - 22 април.

Най-разпространеният бензин A95 е поскъпнал средно с 12 стотинки за последния месец - от 2,08 лева на литър до 2,20 лева на литър. "Ножицата" на цената е доста голяма и по различните вериги - от 2,01 лева на литър средно в "Атанасов груп" до 2,22 лева в най-популярните вериги - Shell, OMV, "Лукойл", "Еко" и "Петрол". Най-евтино популярното гориво върви на бензиностанция Dega в Поморие - 1,97 лева на литър, а най-скъпо е на изхода на Попово, в бензиностанция "Демирташ" - 2,54 лева.

Касовите бележки за гориво вече ще са с пълна разбивка как се формира цената

От днес, 1 април, всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният п...

В сравнение с началото на годината разликата е още по-драстична. Най-ниската стойност за бензина е била около 20 януари - 1,94 лева за литър. Това прави разлика от 28 стотинки за четири месеца. За същия период средната цена на суровия петрол се движи от около 61 до близо 71 долара за барел, коментира в. "Сега".

Що се отнася до дизела, разликата спрямо 23 март е само 2 стотинки, и то надолу - 2,30 лева на литър сега при 2,32 лева на литър преди месец. Бензиностанциите на Марешки продават средно най-евтино - 2,08 лева на литър, а най-скъпо отново държат котировките Shell, OMV, "Лукойл", "Еко" и "Петрол" - средно 2,32 лева на литър. "Никсметал" в Ботевград държи най-ниско ниво в цената - 2,04 лева на литър.

В сравнение с началото на годината и при дизела поскъпването е осезаемо - с 16 стотинки за литър. И тук големите вериги имат буквално съгласувани цени - факт, който контролните органи предпочитат да не забелязват.

Макар поскъпването на горивата да се оправдава от производителите и вносителите с динамиката на цените на суровия петрол, у нас по традиция големите колебания идват около края на пролетта и началото на лятото. Така че може да се очаква, че заради засиленото потребление в идните седмици цените ще продължат да се покачват.

На комисия депутатите не се съгласиха с КЗК да има амнистия за сивия сектор при горивата

Предложението на КЗК за амнистия на сивия сектор в горивата не получи подкрепа от парламентарната комисия за борба със сивата икономика...

Класацията по области показва, че най-скъпо е горивото във Видин. Там средната цена за масовия бензин е 2,24 лв. за литър, а за дизела - 2,33 лв. Традиционно скъпи са горивата и в областите Кюстендил, Плевен, Враца.

В края на миналата година, когато страната се тресеше от протести точно заради високите цени на горивата, масовият бензин бе поскъпнал до 2,38 лева за литър, а дизелът - до 2,41 лева. Тогава от бранша се оправдаха с високите цени на петрола на международните пазари. След сериозните протести, само за седмица цената на бензина падна до 1,95 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...