БФА настоява за спешна среща с ръководствата на БЕХ, НЕК и ЕСО

6196
БФА настоява за спешна среща с ръководствата на БЕХ, НЕК и ЕСО

В отворено писмо днес Българската фотоволтаична организация поиска среща с ръководството на БЕХ, НЕК и ЕСО на 11-ти или 12-ти март 2013 година.  

„През последните няколко дни бяхме свидетели на редица ваши публични изяви, в рамките на които бяха обявени сериозни проблеми при управлението на електроенергийната система. Бяхме информирани за извънредно спиране на част от производствените блокове на топлоелектрически централи, поради пониженото общо потребление в страната и намалелия износ на електроенергия”, посочват от БФА.

Димитров: С действията си ГЕРБ ще фалират НЕК

Има разминаване в датите на писмата на RWE. Документите са фалшифицирани. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият министър на икон...

„По неразбираеми причини, г-н Михаил Анонов, изпълнителен директор на Български енергиен холдинг обяви, че основна вина за спиране на производствените блокове има не намалялото потребление и ограниченият износ, а повишеното производство от фотоволтаични инсталации и ветрогенератори. Според директора на БЕХ и колегата му Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор, производството на електроенергия от ВЕИ представлява опасност за сигурността на енергийната система и се обмисля принудителното изключване на фотоволтаични централи. В допълнение, г-н Андонов призова производителите на електроенергия от фотоволтаични и вятърни централи „сами да се ограничат", за да „помогнат на българския народ.

Считаме, че е скандално високопоставени държавни чиновници да правят популистки изказвания и да манипулират общественото мнение. Ръководството на БЕХ и ЕСО следва да спазва законодателството на Република България и Директивите на ЕС, в които ясно е записан приоритет на диспечиране за ВЕИ централите и не се допускат свободни интерпретации относно това, какво представлява „гарантиране сигурността на системата". Недопустимо е внушението, че ВЕИ са вредни за системата и следва да бъдат ограничавани според интереса на един или друг чиновник. Ако г-н Андонов и г-н Йотов не желаят да спазват законите на България и не се чувстват способни да изпълняват служебните си задължения по управление на процесите в енергетиката, редно е да освободят заеманите от тях постове, категорични са от асоциацията.”, завършва писмото на БФА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com