БХРА: Подкрепата за летния сезон фатално закъснява

4064
БХРА: Подкрепата за летния сезон фатално закъснява
Снимка: iStock

Летният сезон отдавна започна, а държавата все още не е предприела дори елементарни мерки, с които да гарантира провеждането му.

Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Бранимир Миланов, който взе участие от името на организацията в Националния съвет по туризъм, който се проведе в Сливен.

Хотелиери и туроператори: Да се въведе ваксинационен сертификат

Надеждите на туристическия бранш са насочени към служебния министър на туризма Стела Балтова, съобщи БНР. Хотелиери и ресторантьори отп...

"Нито един от големите международни туроператори няма да доведе туристи у нас преди да се посочат ковид хотели, в които да бъдат карантинирани евентуално туристи с лека форма на Ковид-19 и техните придружители. Това е задължително изискване както на туроператорите, така и на здравните институции на тези държави, за да гарантират сигурността на своите граждани зад граница", посочи Миланов. Според него е грешка дори да се обмисля местата за настаняване, в които се изолират хора да са такива с обособени помещения, а в останалата част на сградите да бъдат настанявани туристи.

"Това не е само недопустимо от медицинска гледна точка, но и ще доведе до зачеркване за чуждите пазари на цели курорти и дори на България като дестинация", предупреди зам.-председателят на БХРА.

"От поставените теми на Националния съвет по туризъм оставам с усещането, че днес е 5 януари, летният сезон все още е далече и ние обсъждаме как да протече той най-успешно. Но вече е краят на юни и не бива да се залъгваме – всички намерения са фатално закъснели", посочи Миланов.

Според него е задължително мярката 60/40 да има и нов дизайн, посочи Миланов. Трябва да се вземе предвид спецификата на туристическия бизнес. 

Протест на представители на туристическия сектор, браншът е разделен

Представители на туристическия бранш излизат на протест пред Министерския съвет, предава БНР. Те настояват за различни видове държавна ...

През 2019 г. голяма част от приходите на хотелите (30 – 40% от общите приходи) са получени под формата на ранни записвания и аванси. Плащанията по тях са получени от хотелиерите в периода от януари до май (съгласно индивидуалните договори), обясни Миланов. Реално през месеците юни и юли на 2019 г., с който се сравнява спада, за да се получи помощта, сезонните хотели не са генерирали приходи, въпреки че са имали туристи. Защото доплащанията на резервациите по ранни записвания, както и плащанията по резервациите направени на по-късен етап, се извършваха от големите туроператори най-рано 60 дни след датата на напускане на гостите, тоест за месеците юни и юли – през септември и октомври, обясни зам.-председателят на БХРА.

През настоящия сезон 2021 хотелиерите нямат приходи. Основните плащания към хотелите, доколкото ги има, през настоящия сезон ще бъдат през месеците юни, юли и август, докато през 2019 г. са били разпределени през цялата календарна година.

Затова от БХРА предлагат да се промени критерия за оценка за допустимост на кандидатите по Мярка 60/40, като се приеме съпоставяне на първите 6 месеца на 2021 година (от януари до юни), спрямо аналогичния период за 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

Като краен вариант от БХРА предлагат и втора опция – при отпускане на средствата по мярката да се съпоставят тримесечието от април до юни на 2021 година спрямо същия период на 2019 година, при минимум 20 % спад в бизнеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика