БХРА се възмути, че правителството говори само с част от ресторантьорския бранш

950
БХРА се възмути, че правителството говори само с част от ресторантьорския бранш
Снимка: Getty Images/Guliver

"Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обявява категорично против решението на министри от кабинета да преговарят за бъдещето на целия ресторантьорски сектор само с малка част от представителите му. Според нас не е коректно на разговори, от които зависи работата на хиляди заведения в страната да се викат единствено любими на властта организации или пък тези, които са най-кресливи и извиват ръце". Това гласи официална позиция на БХРА.

Припомняме, че вчера разговори се водеха с водената от Ричард Алибегов Българска асоциация на заведенията, както и със Сдружението на заведенията с председател Емил Коларов.

По-нисък ДДС за ресторантите, те вдигнаха цените, но банките оскъпиха своите услуги безпрецедентно

В първия месец, в който за ресторантьорския бранш в България ДДС е вече 9%, а не 20%, има поскъпване на цените за сектора с 2% според о...

"Позицията на БХРА е, че ние, разбира се, искаме да отворим още утре при спазване на всички противоепидемични мерки. Но за ресторантьорския бизнес няма смисъл това да се случи без ясни правила при какви условия биха ги затворили отново, дали при отваряне сега и работа на 50 на сто от капацитета с вечерен час заведенията и персоналът в тях ще получат държавна помощ и в какъв размер. Щом ресторантьорския бизнес ще носи тежестта за запазване здравето на всички в държавата, то тогава трябва да е ясно в кои случаи колко ще бъде компенсиран за загубите в името на тази важна цел, както и да се изработи точен график за изплащането на държавната помощ, за да бъде тя навременна", пишат от БХРА.

"Ние не искаме да ни отварят за два дни, огънати под натиска от заплахи и след още три да ни затворят отново с каквито си решат доводи. Затова БХРА настоява за ясни правила и критерии за затягане и разхлабване на мерките, за обяснение защо големите вериги, които не продават стоки от първа необходимост, са по-малко опасни от заведенията, в които се спазват предписаните мерки и социална дистанция, с какво вечерният час спира вируса. Настояваме да бъде замразено плащането на данък сгради и такси смет, да бъдат ревизирани сумите по дължимите налози, предвид факта, че не работим, а плащаме за извозване на боклук, който не произвеждаме. Настояваме за удължаване на мораториума върху кредитите с поне още две години, както и за лесен достъп до евтини заеми, така че да оцелее бизнеса и да запазим нашите служители.

На първо място естествено е здравето на нашите клиенти, персонал, близки и роднини. Но за да сме съгласни с мерките те трябва да имат някаква логика и да се обсъждат с всички заинтересовани лица. Не може всяка седмица да се решава на парче кое се отваря и кое затваря, а за консултанти по въпроса да се вика само послушната част от бизнеса. И ако следващият път министрите се сетят, че не може една малка, но шумна част да представлява целия бизнес, ще изложим тези аргументи, за да постигнем консенсус в името на бизнеса и на здравето на хората, а не да си извиваме взаимно ръцете", добавят от БХРА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика