Бивш кмет подавал сигнали за изсечената гора, готвена за фотоволтаичен парк

4369
Бивш кмет подавал сигнали за изсечената гора, готвена за фотоволтаичен парк
Снимка: Pixabay

"За съжаление в Априлци през 2008 година се извърши баташко клане на жива, вековна, красива, дъбова гора. Като кмет се борих много - сигнализирах "Зелени Балкани", прокуратурата, РИОСВ, горското... Всички приемаха молбите ми и казваха, че ще окажат съдействие." Това разказа бившият кмет на село Априлци Величка Георгиева за изсечената гора, на чието място е трябвало да бъде изграден 50 мегавата фотоволтаичен парк, обещан от фирма "Риал Стейтс" ЕООД, собственост на майката на искащата да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова.

По думите на Георгиева кметът на Пазарджик Тодор Попов е бил викан в прокуратурата за случая, а директорът на РИОСВ е заявила, че ще даде отрицателно становище за сечта.

Прикрива ли кметът на Пазарджик семейство Върбакови за дълг от 1 млн. евро?

Сигнал до прокуратурата заради "странни действия" на местните власти в Пазарджик е изпратила неправителствената организация Антикорупци...

Бившият кмет на Априлци уточни в интервю за bTV, че всяка година се правела санитарна сеч и се раздавали дърва на хората безплатно.

Припомняме, че на 20 ноември неправителствената организация Антикорупционен фонд подаде сигнал до прокуратурата заради "странни действия" на местните власти в Пазарджик.

По думите на Мирослава Петрова, която е представител на НПО-то, Община Пазарджик не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. евро за неизграден фотоволтаичен парк (парк "Априлци"), обещан от фирма "Риал Стейтс" ЕООД, собственост на майката на искащата да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова. Компанията на Върбакова - "Инерком", отрече да има нещо общо със случая. Обезщетението е неустойка по договор, според който въпросната компания е получила общинска земя още през 2008 година и е трябвало в замяна да построи голям фотоволтаичен парк. Това, обаче, така и не се е случило в пълен размер.

Петрова обяви пред bTV, че фондът е попитал Община Пазарджик защо не е имало проверки как така не е изграден фотоволтаичен парк с мощност 50 мегавата. Отговорът бил, че няма нужда от проверка, защото там имало фотоволтаични мощности. Въпросната мощност беше описана от Петрова като "фотоволтаична градинка", защото мощността е едноцифрено число в мегавати (2,45). Договорът е категоричен - ако няма 50 мегавата мощност, трябва да има обезщетение, категорична е Мирослава Петрова. Тя уточнява, че сделката е отпреди 10 години и я е одобрил кметът на Пазарджик Тодор Попов, който и тогава, и сега е градоначалник. Според контракта компанията е трябвало да въведе е в експлоатация мощностите в срок от 32 месеца след издаване на строителното разрешение. На практика това е трябвало да се случи до началото на 2013 година.

"Инерком" реагира на обвинения на Елена Йончева за ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова - "Инерком България", отвърна с официално изявление на изказване на червения депутат Елена Йончева, че фи...

Отново по думите на Петрова, Община Пазарджик продава 2000 декара земя на "Риал Стейтс" са само 500 000 лева, а там били изсечени 5000 стари дървета, чиято стойност, по сметки на Антикорупционния фонд, също е 500 000 лева. Договорената инвестиция, която „Риал Стейтс“ ЕООД трябва да направи, без разноските по промяната на предназначението на земята и проектирането, следва да бъде най-малко 400 милиона лева, твърди НПО-то. Припомняме, че през 2015 година

Тодор Попов попада във фокуса на вниманието заради тузарски имот в село Паталеница, който категорично не отговаря на официалните финансови възможности на Попов. Става въпрос за имот на стойност 1,5 млн. лева, в който Попов живее. Започна и проверка, но поне досега няма нищо пред съда, което да касае дейността на Попов като кмет и като гражданин.

Интересен аспект в цялата история е, че КЗК спря опита на "Инерком" да купи бизнеса на ЧЕЗ точно с аргумент за фотоволтаичния сектор. Според КЗК ако "Инерком" и ЧЕЗ се слеят, ще има монопол при фотоволтаиците. По данни КЗК фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. КЗК се позовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". Общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика