Бивш министър: Не трябва да има държавни предприятия

10110
Бивш министър: Не трябва да има държавни предприятия
Снимка: БГНЕС

"Не трябва да има държавна банка изобщо. Българската банка за развитие (ББР) трябва да се приватизира и държавата няма нужда от нея. Същото е като с всички други държавни предприятия - хотели, топлофикация, БДЖ, енергийни и водни дружества и така нататък. Изходът им винаги е един и същ. Ще дойде следващо правителство и от некомпетентност или злонамереност ще ги източи. Винаги държавните предприятия приключват по един и същи начин", заяви в предаването "Карай направо с Диана Найденов" по НОВА ТВ бившият финансов министър Николай Василев. По думите му, броят на кредитите расте рекордно.

"Всяка фирма която може и заслужава да вземе кредит тя взима от частната банка. Тези, които не могат да вземат от частни, няма да вземат и от държавната, защото не са близки до управляващите, не дават рушвети и така нататък. Ако в друга година управляват други и си мислите, че е различно, то това е илюзия", категоричен е Василев. Според него, държавни предприятия няма как да работят качествено, в сравнение с частните. Николай Василев коментира и исканията на бизнеса от миналата година, когато няколко седмици след началото на пандемията, започнаха да искат помощи от държавната хазна. "Какви са тези фирми и цели сектори, които казват, че буквално, ако не им се дадат милиарди помощи, те ще приключат. Как се развиват тези фирми, след като не могат да издържат няколко седмици", попита риторично бившият финансов министър.

Николай Василев: Правителството да харчи по-малко и да се стреми към приключване на годината без дефицит

"През последните години няма изявена икономическа политика при управлението на България, говори се за усвояване на еврофондове и разпре...

Освен това, според него, няма нужда от актуализация на държавния бюджет. "Трябва ваксинирането да напредне мощно, по-бързо отколкото е сега, и скоро мерките да приключат и да започваме от начало. А редовно правителство ще има със сигурност този път. Политическите сили ще трябва да сложат на по-преден план икономическото развитие на страната. Не трябва да има актуализация на бюджета защото той в момента не е на дефицит. Няма причина бъдещото правителство да иска това, в посока 60 млрд. лева. Смятам че можем да завършим годината без дефицит и дори да изкараме с 40 млрд. лева. Нали кризата и пандемията вече преминават", заяви Николай Василев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика