Бивш вицепремиер напомни, че членството ни в ЕС ни задължава да приемем еврото рано или късно

2925
Бивш вицепремиер напомни, че членството ни в ЕС ни задължава да приемем еврото рано или късно
Снимка: iStock

Плашат хората с изменения на цените, с някакви въздействия върху доходите – няма да е така. Това заяви проф. Христина Вучева, финансов министър и вицепремиер в периода 1994 – 1995 година.

Вучева предупреди, че от гледна точка на Договора за ЕС референдум за приемане на еврото ще е несъстоятелен т.е. безсмислен. "Това би било напразно загубена обществена енергия, договорът не може да бъде поправен", подчерта тя пред БНТ и напомни, че съвсем друг е въпросът какви са условията и колко време следва да се изпълнят. Припомняме, че според Договора за ЕС, освен ако няма предвидено изключение при преговорите за подписване, всяка страна-членка трябва да влезе в еврозоната т.е. да приеме еврото, но няма срок докога трябва да се случи това.

На прага сме на еврозоната, но пазейки лева

България е крачка по-близо до т.нар. чакалня на еврозоната (валутният механизъм ERM II), като ще влезе в нея запазвайки фиксирания обме...

Същевременно Вучева напомни за конференция отпреди над година, на която финансовият министър Владислав Горанов уверявал как ще влезем в еврозоната. Тогава обаче някой звъннал на премиера Бойко Борисов, който бързо взел думата и коментирал, че не може да е толкова лесно, че трябва да има план – в присъствието на еврокомисарите Пиер Московиси и Валдис Домбровскис, еврокомисар за еврото и социалния диалог. После се разбра, че трябвало да сме член и на банковия съюз на ЕС.

Икономистът от ИПИ Петър Ганев подчерта, че за година и нещо България изпълнява мерки по въпросния план и остава съвсем малко. Той напомни пред БНТ, че и ЕЦБ прегледа ключовите ни банки, изрази задоволство и даде препоръки на някои, последните препоръки са само за две – за качеството на капиталите им (Първа инвестиционна банка и Инвестбанк), като Първа инвестиционна банка започна да изпълнява още от миналото лято препоръките и още тогава обяви, че наполовина е попълнила препоръчаното като допълнителен капиталов буфер - 133 млн. евро от малко под 260 млн. евро.

За да станем по-богати, ни трябва дълъг период, в който не се товарим макроикономически, подчерта Ганев и постави въпроса – при кой вариант това ще е по-добре, при влизане в еврозоната или при валутен борд. И изрази съмнение, че ще стане при "вечен валутен борд".

"Трябва да се говори без да се спекулира. Много говорихме за Ханке, той спомена за Аржентина, това е съвсем различно", каза и Петър Ганев. И напомни, че и Валдис Домбровскис е подчерта, че курсът лев-евро е котва за стабилност на българската икономика и няма да бъде променян.

НС прие условията ни за влизане в еврозоната, само БСП с критики

Народното събрание одобри проекторешение, с което се дава твърд мандат за влизане в eврозоната при курс на българския лев към еврото в ...

"Казаното от г-н Ханке беше изключително неточно", съгласи се и Вучева, като двамата с Ганев са на мнение, че гръцкият сценарий е възможен и в еврозоната, и извън еврозоната – всичко зависи от суверенната ни фискална политика. По темата и Владимир Каролев е на позиция, че опасност може да има чак като влезем в еврозоната, сега се целим в чакалнята на еврозоната, защото може недалновидно управление на България да си позволи да тръгне по гръцкия път. А какво говореше Стив Ханке – припомнете си в тази статия!

Пред Нова телевизия Каролев призна, че има силна тенденция за обмен на левове в евро що се отнася до спестяванията. Той задочно се съгласи и с Христина Вучева, че плаващ курс лев – евро в чакалнята на еврозоната няма да има. Вучева припомни, че чакалнята е създадена точно заради плаващи курсове, а нашият курс е финансиран т.е. тук дискусия няма.

Но докато казваше, че смяната на спестявания от левове в евро е загуба заради разликата в курса, Каролев разкритикува правителството заради комуникацията по промените в Закона за БНБ. Какви бяха те – припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика