X
 
 

Бизнесът иска таксата смет да се определя според количеството отпадъци

1096 0
Бизнесът иска таксата смет да се определя според количеството отпадъци
Снимка: БГНЕС
Възможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса „смет” според количеството на изхвърлените отпадъци обсъдиха на среща днес министърът на околната среда и водите Нено Димов и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. В момента такса „смет“, която се плаща на общините, се налага съобразно големината и данъчната оценка на имотите.

България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци се определя спрямо стойността на активите, посочи Божидар Данев. Според него това не допринася за намаляване на отпадъците в страната и налага разширение на инвестициите за депа. По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането.

Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места

Двойно увеличение на такса смет се очаква в малките населени места в страната, ако се приеме предложената от финансовото министерство п...

Председателят на БСК посочи, че въпросът е обсъждан с Министерство на финансите и вече има разработен проект на промени в Закона за местните данъци и такси, с който се въвежда нова методология за определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци. Според Данев това ще доведе до намаляване на замърсяването и ще стимулира потребителите да изхвърлят разделно. От работодателската организация настояха също за въвеждане на принципа за разходноориентирани такси за услугите по третиране на отпадъците.

Министър Нено Димов отбеляза, че министерството подкрепя принципа на определяне на таксите на основата на количество генерирани отпадъци и на извършените разходи, но промяната трябва да бъде осъществена при намиране на баланс между интересите на бизнеса, на гражданите и на общините. 

Припомняме, че още през март месец тази година бе направено предложение от финансовото министерство (МФ) за промяна на Закона за местните данъци и такси, което бе публикувано за обществено обсъждане.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители