Бизнесът напомни с числа каква е картината в България заради оглушките за мониторинга на ЕС

9559
Бизнесът напомни с числа каква е картината в България заради оглушките за мониторинга на ЕС
Снимка: БГНЕС

След като цялата минала седмица мина под знака на мониторинговия доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, БСК също излезе с позиция в рубриката си „Стига вече“ – но главно в числа.

От 17 направени препоръки от ЕК в началото на годината, има напредък само по 6 и то основно в изработване на проектозакони, пътни карти и механизми, но не и в реални действия и резултати, казват от БСК. Всъщност Брюксел отбелязва с по-ведър тон напредък по отношение на показателя "Независимост на съдебната власт" и по промяната на някои закони и кодекси, като например НПК, но и там има критика заради промяната в чл. 230 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според която обвиняем съдия, прокурор или следовател бива отстранен от длъжност до приключване на наказателното производство.

Христо Иванов: Докладът на ЕК е огромен погром

10 години по-късно това е огромен погром. Така определи доклада на ЕК за напредъка на страната ни председателя на "Да, България" Христо...

От БСК посочват, че по бюджетни разходи за обществен ред и безопасност сме лидери в Европа с 2,8% от БВП (при средно 1,8% за ЕС28). Водим и по разходи за полицейски служби (1,4% от БВП при средно 1% за ЕС), както и за издръжка на съдебната система (0,7% от БВП при средно 0,3% за ЕС). По издръжка на затворите сме на средното за ЕС ниво от 0,2% от БВП, заедно с още 13 държави-членки (Словакия, Румъния, Унгария, Великобритания, Испания, Литва, Латвия, Италия, Естония, Чешка република, Франция, Швеция и Дания). Въпреки това, проучване на Евробарометър по поръчка на ЕК показва, че 63% от българите считат съдебната ни система за "много или сравнително лоша", като в ЕС средно 34% мислят така за съдебната система в собствената им държава. Според последните данни на социологическата агенция "Алфа рисърч", през октомври 2017 г. българският съд се е ползвал с одобрението на едва 10% от гражданите, а прокуратурата – с 6%! Две-трети от българите дават негативна оценка и на съда, и на прокуратурата.

Според класацията на Transparency International, България е с най-нисък индекс (41) на възприятие за корупция (0 пункта значи корупция, овладяла всички структури, 100 пункта значи без корупция) при средно за ЕС индекс 65. Най-ниско усещане за наличие на корупция имат гражданите на Дания (индекс 90), Финландия (89), Швеция (88) и Холандия (83).

По данни на Световната банка, загубите в България, дължащи се на кражба, грабеж, вандализъм и палеж, съставляват 0,7% от продажбите през 2013 година, а през 2007 г. са били 0,2%.

Икономическо отражение

Как се борим за върховенство на правото - случаят "Пеевски"

Ще се пребори ли България с корупцията някога? Този въпрос стана особено актуален след оповестяването на мониторинговия доклад на Европ...

В класацията за тази година на Световния икономически форум "Глобален индекс на конкурентоспособността", България е на 49-то място сред 137 държави, благодарение единствено на макроикономическата стабилност (по този показател сме на 25-то място). Оттам-нататък: по състояние на институциите сме на 98-мо място, по ниво на инфраструктура – 76-то място, по показателя "Здравеопазване и начално образование" – 68-мо място, като предишното ни класиране е 57-ми, по показателя "Висше образование и продължаващо обучение" – 54-то място, което също е по-лошо от миналото класиране, когато сме били 46-ти (при 46-то през миналата година).

Налице е сериозен срив на инвестициите като дял от БВП – от 28,3% през 2007 г. на 18,6% през 2016 г., в т.ч.: публичните инвестиции са намалели от 5,2% на 2,8%, преките чуждестранни инвестиции – от 18,8% на 1,4%. Ръст е налице единствено при местните частни инвестиции, които са се увеличили от 4,3% през 2007 г. на 14,4% през 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика