Бизнесът настоява за облекчения след Великден

4320
Бизнесът настоява за облекчения след Великден
Снимка: iStock

Още един месец рестриктивни мерки за биснеса - перспективата за удължаване на извънредното положение до 13 май не се хареса на бизнеса. Работодателските организации са притеснени от неизпълнени договори, междуфирмена задлъжнялост и фалити. Достатъчно ясно говори вече и статистиката: само за 10 дни регистрираните безработни у нас са с 20 000 повече.

Според тях, ако действащите ограничения останат, мантрата на икономическият министър Емил Караниколов - "да държим бизнеса в кондиция", няма да работи. Така изглежда обобщено картината от мненията на работодателските организации, събрана от "24 часа".

Мерките към бизнеса трябва да му позволят да заработи пълноценно, а смекчаването на ограниченията трябва да стане постепенно и да започне след Великден, когато се очаква да е пикът на епидемията от коронавирус в България.

Икономиката няма да издържи, предупреждава Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. "Извънредното положение и свързаните с него мерки започват да оказват вредно въздействие върху икономиката. Трябва да свикнем да живеем и работим по този начин, но икономиката няма да издържи дълго така”, заяви Велев.

Според него след 13 април трябва да се помисли за облекчаване на придвижването на хора и стоки поне вътре в страната.

"Вероятно разхлабването на мерките трябва да се съгласува и с останалите държави от ЕС. Не съм специалист по здравните мерки, но трябва да се помисли за изолирането само на рисковите групи. Предполагам, че дейностите, свързани със събирането на много хора на едно място, няма да се възстановят, но придвижването на хора и стоки е от жизнено значение и за него трябва да се мисли още отсега", категоричен е той.

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев не се ангажира с конкретна дата, но също смята, че мерките спрямо бизнеса трябва да са по-меки. Според него обаче те трябва да се смекчат при подобряване на пандемичната обстановка. Това означава новоразболяващите се да започнат да намаляват и да се установи с тестове, че вече има хора с имунитет.

"Смятам, че в бизнеса могат да си позволяват да тестват служителите си. За всеки мениджър е ценно да знае, че има, да кажем, 10 човека, на които може да разчита. А ние нямаме знанието колко от хората са изкарали заболяването без симптоми, а за тях са несправедливи тези ограничения. Но ако тестовете покажат, че има голям брой непрекарали вируса, за тях трябва да е най-свирепата и дисциплинирана карантина. Това е моето убеждение", посочи Радев.

Той не е против удължаването на извънредното положение с още месец, стига бизнесът да бъде подпомогнат. А до момента според него не е взета нито една подобна мярка.

Дали да се продължава с извънредното положение, зависи от кривата на заболелите, коментира Евгений Иванов - изпълнителен директор на КРИБ. Според него има набелязани икономически мерки, които тепърва започват да действат, и затова ефектът им не може да се коментира сега.

Според браншови организации обаче има ясни сектори, които трупат все по-големи загуби.

От Българската браншова камара на машиностроенето посочват, че най-големите фирми, поддоставчици за автомобилостроенето, спират работа. И дават примери с "Линемар България", "ВИТТЕ Аутомотив", "Язаки", "Костал".

Ангелкова: Издадох заповед за спиране на всякакъв вид туризъм

Безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм и екскурзии. Много тежко ми е това да го кажа, но е важно за здравето на хор...

Без работа остава и "Бургаска корабостроителница". Тя имала договор с Русия за ремонт на кораби, но руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите, не могли да дойдат в България. Поради това работата се отлага.

Най-големият кораборемонтен завод "Одесос" довършвал ремонта на кораб, но не е ясно кога и как ще пристигнат други, пише още "24 часа".

"Корабно машиностроене" също спира работа и не може да експедира изработена продукция за Италия. В тежка ситуация са и редица фирми от другите подсектори на машиностроенето.

От камарата изразяват опасение, че китайските поддоставчици за автоиндустрията възстановяват производството си, а конкуренти от Мексико не са спирали работа.

Поради това имало вероятност българските компании да бъдат изместени от тях след възстановяване на производствата.

Горанов: Ако има повече от 3 месеца епидемия, добри времена може да чакаме чак в края на 2021

Разработили сме 3 сценария за икономическото бъдеще. В прогнозата ни за актуализация на държавния бюджет разглеждаме най-негативния. То...

С 50% са се свили автобусните превози заради наложените забрани, посочват от бранша. Но продължават плащания по лизинг, застраховки, заплати и командировки. При разход от 1,30-1,60 лв. на километър приходите са паднали на 25 ст., твърди Ивайло Константинов, председател на УС на Националния съюз на автобусните превозвачи.

По изчисления на Конфедерацията на автобусните превозвачи загубата на малка фирма е между 40-50 хил. лв. на месец, на средна – към 900 хил. лв., а на голяма – 3 млн. лв.

Загубите при товарните превози от 13 март досега са към 50%, казва Георги Петърнейчев, председател на АЕБТРИ (Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата). Причината е затварянето на предприятия и спиране на доставките. Ако можем да натоварим тук, то в Германия или Унгария получателят е затворил и това обезсмисля превоза, казва той.

Сред най-пострадалите в транспорта сектори е авиацията. Самолетите са  на земята, а загубата е към 120 млн. лв. за март, април и май по прогноза на Асоциацията на българските авиокомпании.

В туризма почти не се надяват да има летен сезон тази година. Очакванията са хотелите да работят през юли и август основно с български туристи, а от чужбина да дойдат в късната есен, твърди шефката на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Даниела Стоева.

Горанов и маргиналите, които крепят икономиката, правосъдието, науката и културата ни

Маргинали – това определение даде финансовият министър Владислав Горанов де факто за хората с т.нар. свободни професии. Това той ...

Според данни за миналата година целият оборот на 150-те най-големи туроператори у нас е 980 млн. лв. Тази година сумата ще е незначителна.

При ресторантьорите все още няма фалити, но ако извънредното положение се удължи до 13 май, това ще е неизбежно, заяви шефката на Българската хотелиеро-ресторантьорска камара Вени Петрова. Очакванията са около 50% от членовете на организацията да затворят.

При хотелите загубите са по-ясни – по около 50 млн. лв. на месец само от нощувки през зимните месеци и извън активния сезон и по около 300 млн. месечно в разгара на лятото. За март се очакват да отчетат не повече от 10 млн. лева.

В Италия може би стигнаха платото на заразата с коронавирус, но СЗО е силно притеснена за света

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика