Бизнесът с предложение да се върнат разпределенията за работа на студенти

4242
Бизнесът с предложение да се върнат разпределенията за работа на студенти
Снимка: БГНЕС

Връщане на практиката с разпределения за работа на студентите предлагат от бизнеса.

Младежите, които са се обучавали по държавна поръчка, трябва да се задължават поне няколко години след завършване да работят в България.

Близо 80 000 лева на година се вадят от трюфелите у нас

Трюфелът е храната на боговете, казват някои кулинарни специалисти. За други е мистичен вкус, който няма заместител. За трети този вид ...

Това смята главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров цитиран от Econ.bg.

Той представи идеята си на конференция на тема "Образование и бизнес: да успеем заедно!". Форумът е организиран от информационния център "Европа Директно" - София, Европейския потребителски център - България, към КЗП, Центъра за развитие на човешките ресурси, Enterprise Europe Network и "Европейски служби за заетост".

Главният секретар на БТПП призова за реформи във висшето образование. По думите му, след като държавата инвестира в образованието на студентите, те също трябва да имат ангажимент към страната, а не да ползват доброто образование, получено със средства на данъкоплатците, в чужбина.

Според Тодоров първото нещо, което ще задържи младите хора, е добрата среда в България, но не трябва да се отричат и стимулите чрез държавната поръчка, както и необходимостта от възвръщаемост в икономиката.

Ако студентите искат да се откажат от подобни условия, трябва да покрият това, което държавата е инвестирала в тях, смята главният секретар на БТПП.

КНСБ: Бизнесът не иска минимален осигурителен доход, за да си прави каквото си иска

Ако се отмени договарянето на минималния осигурителен доход (МОД), ще се върнем в изходна точка. Това заяви на пресконференция презид...

Той призова и за законодателни промени, с които да се редуцират висшите училища, които произвеждат нискоквалифицирани кадри и обучават хора с ниска мотивация, които влизат с ниски оценки.

Теоретично от хора на прага на университетите с оценка между две и три, е възможно да излязат добри кадри, но на практика почти никога не става така, коментира Тодоров. Бизнесът има нужда от качествени работници, само един процент от фирмите залагат план в близките десет години да привлекат нискоквалифицирани хора, допълни главният секретар на БТПП, пише още Economic.bg.

Агенцията по заетостта наблюдава все по-големи дисбаланси между изискванията на пазара на труда и образованието и уменията на кандидатите за работа, каза заместник-изпълнителният директор на Агенцията Милена Георгиева.

По думите на Георгиева има голям недостиг не само на кадри в IT-сектора, туризма, строителството, високите технологии, но и недостиг на нови умения и компетенции на кандидатите за работа. Това създава условия за безработица и в същото време незапълнени свободни работни места, допълни тя.

От Агенцията по заетостта възлагат много на дуалната система на обучение, опитът на която са проучили добре в Германия, където 50 процента от младежите преминават през нея и почти веднага си намират работа. От Агенцията обаче смятат, че водещи в дуалното обучение трябва да са работодателите, а не образователните институции. На форума бе посочено, че от планираните за тази учебна година 22 паралелки с дуално обучени, са реализирани 19.

Бизнесът призова браншовите организации да не участват в преговори за МОД

Национално представителните работодателски организации (НПРО) призовават браншовите организации да не участват в преговорите за опре...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование