Бизнесът възропта срещу две мерки на държавата, НАП почва да мисли за касовите апарати

2967
Бизнесът възропта срещу две мерки на държавата, НАП почва да мисли за касовите апарати
Снимка: iStock/Guliver

Бурната реакция на БСК срещу условията за подмяна на касовите апарати най-после предизвика реакция от страна на държавата. И тя е - ще правим анализ дали бизнесът е готов за такава голяма подмяна, по думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров пред в. "24 часа".

Представители на НАП и на финансовото министерство бяха част от организирана от БСК дискусия по въпроса, на която различни бизнес асоциации се оплакаха от мярката.

Цената на горивата се вдига заради подмяната на касови апарати?

Само пет месеца след като управляващите решиха да се подменят всички касови апарати и въведоха по-строги изисквания за софтуера, който ...

Според новите изисквания, които вече са в сила, от около 400 хил. работещи фискални устройства, половината трябва да бъдат сменени, а на останалите да се ъпгрейдва софтуера. Сроковете за фирмите, регистрирани по ДДС, са до 31 март, за тези, които имат оборот под 50 000 лв. и не са в този регистър - 30 юни. Големите вериги пък трябва да имат нов софтуер за управление на интегрираните си системи до 31 декември тази година.

"Ако у нас нещата се правят в 12 без 5, а сега е 12 без 6, в тази една минута трябва да обясним на администрацията какво трябва да промени, за да не се стига до нежелани ефекти върху икономиката и обществото", заяви председателят на БСК Радосвет Радев.

Проучване на БСК сред 2493 фирми, обявена по време на дискусията, показва, че средната инвестиция за подмяна на устройство е 2 423 лв. Средният срок за въвеждането му в експлоатация е 18 месеца. Затова 65% от фирмите заявяват, че няма да спазят наредбата.

Освен от размера на инвестицията и от сроковете бизнесът е притеснен и от задължението да се предостави на НАП source-кода, който е обект нa интелектуална собственост. Опасенията са от изтичане на чувствителна фирмена информация, като рецептурници, търговски надценки и отстъпки, лични данни на клиенти и пациенти при личните лекари. Противоречие със закона имало и при тристепенната система за препродажба на таксата на SIM картата за връзка с НАП. Реално приходната агенция ще има пълен достъп до информацията на всяка фирма без насрещни гаранции за защита, обобщи Радев.

НАП обещава, че новите касови апарати няма да се превърнат в електронни винетки

Няма да има хаос по подобие на този с електронните винетки с въвеждането на новите касови апарати и софтуера за управление на продажбит...

Адв. Валентин Савов обяви, че наредбата ще бъде оспорена пред Европейската комисия, Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.

Освен недоволството по темата с касовите устройства, бизнесът вече поглежда с лошо око и към изискването да има пререгистрация на собственост по Закона за мерките срещу изпирането на пари. От Асоциацията на работодателските организации (АОБР) се обърнаха към премиера Бойко Борисов и поискаха наложената с правилника на закона нотариална заверка да отпадне, защото всъщност дублира вече въведен механизъм за вписване на партиди в Търговския регистър точно с нотариално заверени подписи!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика