Бялото вино и алкохолът поскъпват

8561
Бялото вино и алкохолът поскъпват

Цената на бялото вино и алкохола ще поскъпне. Това каза пред телевизия „България он Ер” председателят на УС на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев. Причините за ръста са няколко – скъпите горива и препарати, високият дял на сивия сектор и проблемната реколта тази година. Заради продължителната суша през лятото, се очакват намалени добиви на грозде, като качеството в много от случаите също няма да е на необходимото ниво.

Обратно на тенденциите при потреблението, където предпочитанията към бялото вино у нас и на световния пазар се увеличават, съотношението при добива на бяло и червено грозде остава 30 към 60% в полза на червеното.

Плодовете и зеленчуците ни са по-добри от вносните

Качеството на българските плодове и зеленчуци на пазара е добро – не много добро, не отлично, не задоволително, а добро. Това ...

Основен проблем на бранша е ръстът в сивия сектор, където попадат над 50 до 60 на сто от добитата реколта. Причината, по думите на Ботев, е заниженият контрол от страна на Агенция Митници. По официални данни през 2011-та наблюдението над т. нар. „селски казани” е спаднало с 85%. На фона на тази практика, легалният бизнес е подложен на свръхрегулация, заявиха от бранша.

Тенденцията в европейски мащаб е за трайно повишение на цените, допълни още Бранимир Ботев. Очаква се в новия програмен период след 2014 г., цената на виното да поскъпва с 3.5% на година, а тази на спиртните напитки - с около 7 на сто. Освен ръста при горивата и свитото потребление, причина за поскъпването е забраната за засаждане на нови лозя до 2020 г.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика