Близо половината българи нямат достатъчно пари за отопление

2878
Близо половината българи нямат достатъчно пари за отопление
Снимка: Thinkstock

Всеки втори у нас, или 40 на сто от потребителите, не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, защото са енергийно бедни. Това стана ясно по време на конференция за енергийната бедност, организирана от Министерството на икономиката.

По този показател България е в най-лошата позиция в Европейския съюз, обясни Меган Ричард, шеф на дирекция в Европейската комисия. По думите й енергийна бедност има, когато хората не успяват да отопляват или да охлаждат домовете си и когато голяма част, повече от 10 процента от доходите, отиват за плащане на сметки за енергия, предаде "Монитор".

Петкова се страхува да не би за енергийно бедни да бъдат обявени хора, които де факто не са

На 19 януари официално започва работа Българската независима електроенергийна борса. Това съобщи министърът на енергетиката Темену...

Ще се търсят начини за намаляване на енергийната бедност на хората чрез проекти за пестене на енергия. Все още се работи по дефиницията за енергийна бедност - в Швеция тя би била една, а тук ще е друга, сравни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Целта на мерките за енергийна ефективност е осигуряване на по-добър стандарт на живот. Краткосрочните мерки са директните помощи за плащане на сметките. 

По-важни са обаче дългосрочните мерки насочени към намаляване на консумацията и съответно на сметките, допълни заместник-министърът.

България си е поставила няколко приоритета за ефективно ползване на енергията. Един от тях е да се ползва потенциала на ВиК дружествата да произвеждат сами електроенергията, която им е нужна. Друга възможност е оползотворяване на геотермалната енергия - обикновено си представяме горещи минерални извори, но от Норвегия и Исландия научихме, че от води с невисоки температури може да се постигне голяма ефективност, добави още Станков. Заместник-министърът посочи, че ще се търси постигане на енергийната ефективност клас "А" на сградите.

1,1 млн. българи ще плащат по-ниска цена за ток

1,1 млн. българи ще плащат ще плащат с 33% по-ниска цена за ток в продължение на 5 години след пълната либерализация на пазара. Това за...

Това означава, че в тези сгради 55 процента от енергията се произвежда от самата сграда от инсталации по нея или в близост до нея, каза заместник-министърът.

В Европейската комисия се обсъжда стратегия за енергиен съюз, като целта е да има сигурност на доставките. Това е важно и за борбата с енергийната бедност, защото ако имате само един източник на енергия почти нямате избор за цената, поясни Меган Ричард. Функционирането на вътрешния енергиен пазар дава възможно най-ниски цени при ясна конкуренция, посочи тя. Планираме 27 процента от производството на енергия да е от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, но всяка страна-членка може да си постави по-високи цели, каза Меган Ричард.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика