БНБ допусна много грешки по казуса КТБ, твърди проф. Минасян

14857
БНБ допусна много грешки по казуса КТБ, твърди проф. Минасян
Снимка: БГНЕС

БНБ допусна много грешки по казуса "Корпоративна търговска банка". Това заяви докторът на икономическите науки Гарабед Минасян в ефира на bTV. Той допълни, че през двата месеца, в които специалният надзор над групата банки беше удължен, няма да се промени нищо. Впоследствие срокът вероятно ще бъде удължен с още месец.

На няколко пъти експертът подчерта, че в крайна сметка решението на проблема от компетенцията на Централната банка. Той добави, че финансовата институция е можело дори да подпомогне финансово с кредит КТБ (подобно на случая с ПИБ) и да не стига до поставяне под специален надзор.

Цветан Василев действа с Оманския фонд за КТБ

"Спасителите" на Корпоративна търговска банка (КТБ), които са представяни от консултантите от ЕПИК (EPIC), всъщност са водени от досега...

От своя страна адвокат Марин Марковски коментира, че обвинението за присвояване срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев трудно би издържало в съда. Това би налагало нужда от осигуряване на доказателства за как банкерът "през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова /главен касиер/ и Орлин Русев /изпълнителен директор/, да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева".

Юристът допусна, че няма да има протакане с години на връщането на Василев в България. Особено предвид факта, че западната ни съседка се стреми към влизане в Европейския съюз и би трябвало да е склонна да сътрудничи.

Целта на мярката за неотклонение е гарантиране на присъствието на обвиняемия, коментира още Марковски. Той добави, че прокуратурата спокойно може да промени мярката за неотклонение на банкера, за да не бъде сринато реномето му с евентуален арест пред медиите.

 

Има изявен принципен интерес за спасяването на КТБ

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, който се издирва от Интерпол, е обявил пред БНБ, че в сл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com