БНБ: Силното търсене на жилищни заеми вдига растежа на кредитирането

2643
БНБ: Силното търсене на жилищни заеми вдига растежа на кредитирането
Снимка: БГНЕС

Силното търсене на жилищни заеми ще засили растежа на кредитирането през тази година, става ясно от макроикономическата прогноза на Българската народна банка. БНБ очаква разежът на кредита за неправителствения сектор да се ускори до 7.3% през тази година, спрямо 4.5% за миналата 2020 година, главно поради силното нарастване на заемите за домакинства.

„Увеличаващото се търсене на потребителски и особено на жилищни кредити в условията на продължаващо възстановяване на икономическата активност и благоприятни перспективи за пазара на жилища, запазващите се на ниски нива лихвени проценти и облекчаването на кредитните стандарти от страна на банките ще допринасят за ускоряването на годишния растеж на кредита за домакинства.”, пише в прогнозата.

Цените на жилищата с рекордно поскъпване за последните 12 г.

Забавяне в темпа на растеж може да се очаква през 2022 година и 2023 година, като причина за това ще бъде спад в растежа на частното потребление.

В същото време БНБ очаква ръст при кредитите за бизнеса през 2022 и 2023 година, тъй като фирмите ще търсят банков ресурс за инвестиционни цели в условията на ниски лихвени равнища.

Делът на необслужваните кредити може да се повиши поради изтичането на удължените срокове по частния мораториум върху плащанията по банкови заеми.

Едрите банкноти оформят над 50% от парите в обращение у нас

„Възможното умерено увеличение на дела на необслужваните кредити в портфейлите на банките с изтичането на удължените срокове по частния мораториум върху плащанията по банкови кредити, както и обявеното от БНБ увеличение на антицикличния капиталов буфер, в сила от 1 октомври 2022 г., също са фактори с потенциален ограничаващ ефект върху динамиката на кредита за частния сектор.”, пише в прогнозата.

БНБ очаква депозитите да продължат възходящата си посока поради покачване на заплатите.

„В условията на продължаващо покачване на заплатите в прогнозния хоризонт очакваме депозитите в банковата система да продължат да нарастват със сравнително високи темпове, но да следват плавна тенденция към забавяне. Част от допълнителния доход на домакинствата се очаква да бъде използван за увеличаване на частното потребление или да се поддържа от домакинствата под формата на пари в брой. Намаляването на несигурността, определено от допускането за овладяване на пандемията от COVID-19, ще допринася за постепенното ограничаване на спестяванията с предпазен мотив.”, пише в прогнозата.

БВП, инфлация, пазар на труда

Иде ли гладна новата година?

Инфлацията в България достигна невиждани нива от близо десетилетие. Към края на месец септември тази година, годишната инфлация скочи д...

Реалният БВП на България ше нарасне с 3.9% през таз година и с 4.7% през следващата 2022 година, сочи прогнозата на БНБ. През 2023 година, темпът на растеж ще се забави до 3.8%.

„През 2022 г. се предвижда икономическата активност да достигне средногодишните си нива отпреди кризата, предизвикана от разпространението на COVID-19.”. пише в прогнозата.

БНБ очаква инфлацията (на база хармонизраният индекс на потребителските цени) да се ускори до 3.8% в края на 2021 година.

„За възходящата динамика на цените на базисните компоненти на ХИПЦ влияние ще оказва както проявлението на косвени ефекти от поскъпването на горивата и храните върху цените на някои услуги, така и по-високите разходи на фирмите за труд, електроенергия и газообразни горива.”, пише в прогнозата.

През 2022 и 2023 година се очаква забавяне на общата инфлация у нас до съответно 1.5% в края на 2022 година и 1.6% в края на 2023 година.

Заплатите нараснаха с 1/3 за три години

Възнагражденията в България нараснаха с 1/3 през последните три години. Към края на месец август тази година, размерът на средния осигу...

„Допусканията на ЕЦБ от 10 септември за съществено забавяне в темпа на растеж на международните цени в евро през 2022 г. и за последващото им понижение през останалата част от прогнозния хоризонт са от основно значение за прогнозираното забавяне на общата инфлация в България през 2022–2023 г.”, пише в прогнозата.

БНБ очаква заетостта да продължи да нараства на верижна база през втората половина на годината, което да ограничи спада в броя на заетите лица до 0.3% през 2021 г.

„Прогнозираме също заетостта да се увеличи с 1.3% през 2022 г., но растежът да се забави до 0.3% през 2023 г. поради неблагоприятните демографски тенденции в страната, като нивото на заетостта от 2019 г. няма да бъде достигнато до края на прогнозния хоризонт.”, пише в прогнозата.

Компенсацията на един нает ще нарасне с 8.2% през 2021 година заради подобряването на икономическата активност, увеличението на минималната работна заплата от началото на годината и по-високите възнаграждения в публичния сектор.

„Растежът на номиналните доходи на един нает ще се забави до 6.8% през 2022 г. при допускането за по-слабо увеличение на заплатите в публичния сектор, докато нарастването на икономическата активност и ограниченото предлагане на труд в страната ще се отразят в повишение на растежа до 7.4% в края на прогнозния период.”, пише в прогнозата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com