Бойко Борисов спря законови промени за "Гражданска отговорност"

12532
Бойко Борисов спря законови промени за "Гражданска отговорност"
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов даде директно нареждане на парламентарната група на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка "Гражданска отговорност".

Балон с "Гражданска отговорност" и бъдеща криза: "Скритите румънки"

Възмущението от казуса "Олимпик", което си премина и преминава основно във Facebook, но това далеч не е единствената кирлива риза в зас...

Съгласно готвените изменения, по предложение на Стоянова трябваше да бъде въведен таван на обезщетение за починалите при катастрофа - 20 000 лева. Този таван трябваше да урегулира поскъпването на "Гражданска отговорност", защото тълкувателно съдебно решение на Върховния касационен съд (ВКС) разшири кръга от хора, които могат да претендират за обезщетение. Затова от застрахователния сектор предупредиха, че ще има голямо поскъпване - защото трябвало да се намерят най-малко 800 млн. лева, за да се покрият и такива искове.

Стоянова, която е председател на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ, предлага различни стъпки. В проектозакона 20 000 трябва да се платят на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител на починал при катастрофа. Братът и сестрата на загиналия може да получат 15 000 лева, а 5000 лева обезщетение по изключение ще се дава на други лица, които са създали емоционални отношения с починалия - това е записано в предлаганите промени в Кодекса за застраховане.

Ключът при тези предложения обаче е, че Стоянова иска промените да важат и за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията.

В средата на август тази година КФН представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения от застрахователи и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили. Затова КФН препоръча по-скъпи полици. Отделно те поскъпват и заради вноските по "Зелена карта" - за изплащане на обезщетения от български застрахователи при катастрофи на чужденци, застраховани в България.

Първите проблеми с "Олимпик" са засечени още през 2015 г.

Първите проблеми с фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са засечени още преди три години - през 2015 г. от Кипърс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика