X
 
 

Борисов: "Балкански поток" е с милиард по-евтин от "Южен поток"

1492 10
photo of Борисов: "Балкански поток" е с милиард по-евтин от "Южен поток"
Снимка: БГНЕС
Този проект е важен за Балканите и затова го наричаме "Балкански поток". Огромен строеж, огромно съоръжение и е с един милиард по-евтин от "Южен поток". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес провери напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД в района на град Кнежа, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Това е вече изходът на „Балкански поток“. Ако сега не го направим, никога няма да се направи“, отбеляза премиерът и добави, че газопроводът на българска територия се изгражда паралелно с този на сръбска територия. „В нивите правим магистрали, жп линии, газопроводи“, каза още министър-председателят Борисов и специално обърна внимание на екологията, като изтъкна, че тя няма да пострада заради изграждането на газопровода.

Борисов откри разширеното трасе на „Балкански поток”

„Булгартрансгаз“ ЕАД откри разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от б...

На инспекцията с министър-председателя Бойко Борисов присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Вицепремиерът Дончев отбеляза, че всичко това, което се вижда в момента, не се е случило от само себе си. „Преди строителите да започнат да работят, политици, ръководители, дипломати трябваше да свършат много работа и това е през последните четири - пет години. Искрено се радвам, че успяхме да си свършим работата, за да се стигне до тук“, напомни Дончев. Той специално акцентира върху интерконектора с Гърция. „След завършването на двата проекта, практически ние ще сме в състояние да транспортираме природен газ от където до където е необходимо“, посочи още вицепремиерът и добави: „Да се съчетае интересът на толкова много различни държави, означава доверие и се радвам, че България е в състояние да генерира това доверие“. 

Припомняме, че трасето на преносния газопровод ще премине през землищата на 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин. 

През месец април 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД определи за изпълнител на обществената поръчка участникът Обединение „Консорциум Аркад“, с когото сключи договор на 18.09.2019 г. „Консорциум Аркад“ е обединение от чуждестранни компании, като негови членове са: Аркад Ей Би Би С.п.А. – Италия и Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни – Саудитска Арабия. Общата стойност на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер до 1.1 млрд. евро без ДДС. 

До момента изкопаната траншея е близо 5 км., а тръбите, които са в готовност за полагане са над 6 км. Почистената полоса на строителната площадка е 17 км.

Борисов: Никой не е казвал "не" за Македония и Албания (ВИДЕО)

"Нищо не е приключило. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета показва, че огромната част от държавите са за евро...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Бойко пак пак си разтяга локумите
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Да кажем НЕ на всички заробващи проекти! Всички да излезем на улицата!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  И да се освободим от кагебейско иго!!!!
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Настоятелно питам кой, кога и с какви пари ще обезщети хилядите отчуждени собственици по трасето??? Това няма ли да удвои цената?
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Няма обезщетения,комунизма не е паднал още.
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Борисов е руски еничар и ВРАГ НА НАРОДА на България! Той винаги е защитавал само руските интереси!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Валери Симеонов е единственият депутат, който се осмели да възрази на новата енергийна концепция, с която приехме да строим разорително скъпия и съвършено ненужен ни Турски поток и се отказахме от дължимото ни обезщетение от страна на Русия, за това че преждевременно прекратява доставките по трансбалканския газопровод. Но като му издърпаха ушите и той се уплаши и млъкна.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Нещо грешиш. Русия няма намерение да спира газа по Трансбалканския газопровод. Накараха ни да хвърлим 1.1 милиарда лева за безсмислен дублаж на системата. Само за да има Русия коз срещу Украйна и така да я изнуди за понижаване на транзитните такси. Позор е за България, че по този начин се включи в изнудването на Украйна и то … без печалба за себе си. Показателно за слугинския манталитет на нашите виж още ›› поцелуйковци.
  : 7 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Ние си имаме добре развита газопреносна мрежа – това е българската част от Трансбалканския газопровод (бивш“Дружба“). Участъкът на наша територия е изцяло наш, изцяло изплатен (отгладуван от нашите майки и бащи) и поддържан в отлично състояние до момента. Той ни служеше и до сега да получаваме всичкия ни нужен газ и да транзитираме към Европа срещу транзитни такси.Затова новата тръба е ненужна и и виж още ›› зграждането и е национално предателство, за което виновните някой ден ще отговарят.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Горчивата истина е, че този поток се прави само в интерес на Русия, на която ние подаряваме безценна българска земя, за да си прокарва газа, и да печели. Ние имаме САМО ЗАГУБИ от него. Ако имахме истинска журналистика, някой би попитал политиците-предатели точно по колко ще печелим годишно от мижавите транзитни такси и за колко години с тях ще покрием разходите, като се отчетат и задължителните еж виж още ›› егодни разходи по поддръжка и обновяване. Така би се разбрало, че завинаги ще останем само на загуба.
Последно в Актуално