Борисов: ЕС разреши на бизнеса ни да не плаща по кредити в следващите месеци (ВИДЕО)

2793
Борисов: ЕС разреши на бизнеса ни да не плаща по кредити в следващите месеци (ВИДЕО)
Снимка: ПС на МС

Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков орган (ЕБО) разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на правителството.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди, че това е важна и очаквана мярка от бизнеса. „При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение“, заяви още министърът на икономиката.

БНБ разреши на банките да удължат кредитната ваканция до март

Българската народна банка разреши на търговските банки да удължат до 31-ви март 2021 г. мораторуима върху плащанията по банковите креди...

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България. „Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха“, отбеляза Ананиев. Той беше категоричен, че страната ни изпълнява ускорено всички мерки, поети като ангажимент, за да може по-бързо да се осъществи конвергенцията и да влезем в еврозоната. Министър Ананиев посочи още, че България прави най-добрата емисия на дълг за тази година. „2 милиарда и 500 милиона взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз – това също е едно голямо признание за България. И не на последно място ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната - на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България“, заяви още Ананиев.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП. „Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса“, добави министър Борисов. Той потвърди също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че тази вид подкрепа е с европейски средства и добави, че ще бъде осъществена чрез системата ИСУН, като целта е процедурата да бъде максимално олекотена и подкрепата да стигне бързо до компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията. Вицепремиерът напомни, че чрез Европейския социален фонд се оказва подкрепа и за заетите. „От началото на следващата година ще се продължи и с други мерки за активна подкрепа. Това не е причина ние да изоставяме основните си приоритети, ще продължим с инвестиционни мерки, които подпомагат компаниите да си подобряват материалната база, машинното оборудване. Още от началото на следващата година ще се въведат мерки в подкрепа на иновациите и авангардните научни изследвания“, заяви още вицепремиерът Томислав Дончев.

Помощта за затворените бизнеси - между 10 и 20 процента от загубените обороти

156 млн. лв. ще бъдат пренасочени за изпълнението на новата антикризисна мярка в подкрепа на затворените със заповедта на здравния мини...

Същината в насоките на ЕБО

От прилагането на насоките могат да се възползват само заеми, които са спрени, отложени или намалени съгласно общия мораториум на плащанията не повече от 9 месеца, включително предварително предоставени отсрочки за плащане.

Кредитните институции се приканват да документират пред своя надзорен орган плановете си за оценка, че експозициите, предмет на общ мораториум на плащанията, няма вероятност да останат неплатени. Това изискване ще позволи на надзорните органи да предприемат подходящи действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика